Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ ΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΤΑΕΠΙΟΡΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη για τους παραβαίνοντες το νόμο

Στη θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς προχωρεί, μέσω νομοσχεδίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βάσει αυτού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», προβλέπονται ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι υποπίπτουν σε σοβαρές, κακουργηματικές πράξεις, όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία ή λόγω των όποιων παραλείψεων τους ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ανεξάρτητο εισαγγελικό γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί από εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και θα λειτουργήσει στις δύο μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ενεργητικής ή της παθητικής δωροδοκίας που αφορά σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στους δικαστικούς λειτουργούς.

Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για ποσά ή «δωράκια» έως 150.000 ευρώ, οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ θα καλούνται να επιστρέψουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκαν.

inews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια