Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Μία στις δύο είναι οι θετικές δικαστικές αποφάσεις στις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών από δάνεια για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες…
Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, οι αποφάσεις ρύθμισης οφειλών από δάνεια ανέρχονται στο 50%, σε σύνολο 3.000 υποθέσεων που έχουν συζητηθεί και δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ήδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησε σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους. Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή της οφειλής, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (κατοικία), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε «κούρεμα» του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο. Εξάλλου, από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

Πάντως, ο κ. Σκορδάς, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Δ. Τσουκαλά (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) επισημαίνει πως «το υπουργείο επιδιώκει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία όσο και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τον Τραπεζικό Μεσολαβητή, τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».

express.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια