Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΦΥΛΑΚΗ ....ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ


Το 40% των κρατουμένων στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. είναι υπόδικοι και κατάδικοι

Σε μικρές φυλακές έχουν μετατραπεί τα κρατητήρια της αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Και αυτό διότι 40% των κρατουμένων στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ή καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Παραμένουν ωστόσο διασκορπισμένοι σε χώρους κράτησης αστυνομικών τμημάτων για διάστημα ακόμα και 3 – 4 μηνών λόγω αδυναμίας των φυλακών να απορροφήσουν επιπλέον άτομα. Η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, αντίστοιχα, περιγράφεται χειρότερη από αυτή του Φεβρουαρίου 2012, οπότε εφαρμόστηκε εσπευσμένα ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ανώτατοι αξιωματικοί παραδέχονται ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους εκτίουν το σύνολό της ποινής τους στα κρατητήρια τμημάτων και μετάγονται στη φυλακή μόνο και μόνο για να μπορέσουν να αποφυλακιστούν, όπως τυπικά προβλέπει η διαδικασία. Εγείρεται επομένως μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα καθώς δεν τηρούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων, όπως για παράδειγμα αυτό του προαυλισμού. Ταυτόχρονα η αστυνομία υποχρεώνεται να δεσμεύει καθημερινά μεγάλο αριθμό προσωπικού για τη διαχείριση του τεράστιου όγκου των κρατουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμός των υπόδικων (προφυλακισμένων) και κατάδικων που, αντί για τις φυλακές, κρατούνται σε χώρους τμημάτων όλης της χώρας, ανέρχεται σε περίπου 700. Η κατάσταση είναι περισσότερο προβληματική στην Αττική. Ενδεικτικά, από το σύνολο των 1.450 κρατουμένων σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ (δηλαδή στην Αττική) περισσότεροι από 400 έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ή έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στη φυλακή.

Καθημερινή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια