Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΡΩΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ


Τρεις ελληνίδες φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, μετά την πρωτιά στην Ευρώπη, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον διεθνή διαγωνισμό Manfred Lachs

Ανακάλυψαν την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής Αθηνών το περασμένο φθινόπωρο. Οι Κατερίνα Πιτσόλη και Στεφανία Βλάχου, φοιτήτριες στον Τομέα Διεθνών Σπουδών, και η Μελίνα Στρούγγη που συνεχίζει τις σπουδές της στην Αγγλία γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για αυτόν. Ξόδεψαν δεκάδες ώρες σε έρευνα, συνεργάστηκαν σαν να ήταν επαγγελματίες δικηγόροι και κατέκτησαν μία τιμητική διάκριση: τη δεύτερη
--> θέση παγκοσμίως.Ο φοιτητικός διαγωνισμός Manfred Lachs διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Ινστιτούτο Δικαίου του Διαστήματος, ενώ συμμετέχουν ομάδες από 54 χώρες. Χωρίζεται σε δύο φάσεις: περιφερειακοί και παγκόσμιοι τελικοί. Πριν από την πρόσφατη διάκρισή τους, οι τρεις ελληνίδες φοιτήτριες ήταν ήδη πρωταθλήτριες Ευρώπης. Τον περασμένο Απρίλιο κατέκτησαν την πρώτη θέση στον περιφερειακό ευρωπαϊκό τελικό στο Βουκουρέστι. Εκεί, υπερίσχυσαν δέκα ομάδων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και αναμετρήθηκαν με γερμανούς φοιτητές για την πρώτη θέση.
Στον παγκόσμιο τελικό που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου στη Νάπολη ενώπιον τριών από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, οι φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών έχασαν την πρωτιά από ινδούς συναδέλφους τους, τη νικήτρια ομάδα και εκπρόσωπο της περιοχής Ασία - Ειρηνικός. «Ωστόσο, κερδίσαμε ως έπαθλο συγγράμματα αξίας περίπου 500 ευρώ και πολύτιμη εμπειρία», λένε.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ. Στους διαγωνισμούς εικονικών δικών, λέει στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα Πιτσόλη, τα σενάρια που εκδικάζονται βασίζονται σε φανταστικά γεγονότα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το φετινό σενάριο μοιάζει εμπνευσμένο από την πρόσφατη πραγματικότητα. «Στο πρώτο μέρος του αφορούσε μια υπόθεση σύγκρουσης δορυφόρων δύο χωρών με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι δύο. Μοιάζει με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2009. Τότε, ο αμερικανικός δορυφόρος "Iridium 33" ανατινάχθηκε μετά τη σύγκρουσή του με έναν εγκαταλελειμμένο ρωσικό δορυφόρο, τον "Cosmos 2251". Στη συνέχεια, η μία από τις δύο χώρες "κατέβασε" στην ατμόσφαιρα έναν από τους δορυφόρους της άλλης. Ουσιαστικά, τον έθεσε εκτός τροχιάς και τον κατέστρεψε με αποτέλεσμα η δεύτερη χώρα να αδυνατεί να ενημερωθεί για έναν επερχόμενο μουσώνα. Τελικά, προκλήθηκε τεράστια φυσική καταστροφή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», αναφέρει.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Τέτοιες διοργανώσεις δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες μιας κανονικής δίκης», λέει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, λέκτορας στον Τομέα Διεθνών Σπουδών, ο καθηγητής που επέλεξε τις τρεις φοιτήτριες για τον διαγωνισμό. Συμπληρώνει πως φοιτητές του Τομέα Διεθνών Σπουδών συμμετέχουν κάθε χρόνο σε πέντε παρόμοιους διαγωνισμούς. «Οι εικονικές δίκες είναι μια ευχάριστη διαδικασία και σου επιτρέπουν να εμβαθύνεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα του δημόσιου διεθνούς δικαίου», λέει η Στεφανία Βλάχου, η οποία προσθέτει ότι πριν ασχοληθεί με τον διαγωνισμό δεν φανταζόταν πως μια τέτοια εξειδίκευση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για εργασία. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, η ομάδα της διαπίστωσε και κάτι ακόμα: «Η Ελλάδα διαθέτει ήδη έναν δορυφόρο σε τροχιά, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου. Επομένως, δεν είναι αναγκαίο να ζήσει κανείς στο εξωτερικό για να βρει δουλειά σε αυτό τον τομέα. Μπορεί να το καταφέρει και εδώ», λέει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια