Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

SOS: ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΣΗΣ


Αλλαγή παραβόλων για κατάθεση μήνυσης κλπ

Από 25/9/2012 ισχύει νέο είδος παραβόλων για την κατάθεση μήνυσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας:

“Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 112 παρ.5 του ν.4055/2012: Για την είσπραξη των σύμφωνα με τις παραγράφους 4 του άρθρου 42, 2 του άρθρου 46, 2 του άρθρου 48 και 1 του άρθρου 322 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των σύμφωνα με τις παραγράφους 4 του άρθρου 495 και 3 του άρθρου 53 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ποσών των παραβόλων από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.), ονομαστικής αξίας ίσης με ποσοστό 60% επί του εκάστοτε οριζόμενου παραβόλου, καθώς και έντυπο παραβόλου υπέρ Δημοσίου ονομαστικής αξίας ίσης με ποσοστό 40% επί του εκάστοτε οριζόμενου παραβόλου. Ο τρόπος της προμήθειας των ως άνω παραβόλων, ο τύπος, ο τρόπος χρήσεως, διαθέσεως και διαχειρίσεως αυτών, ο τρόπος της ακυρώσεως και εν γένει κάθε λεπτομέρεια, καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, εγκρινόμενη με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που δημοσιεύονται στην ΕτΚ. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των ως άνω παραβόλων υπέρ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., εκδίδεται ισόποσο διπλότυτο είσπραξης από τις ΔΟΥ, τα οποία καταμερίζονται σε δύο ΚΑΕ.

Σημείωση: για την προμήθεια των ως άνω διπλότυπων είσπραξης μπορείτε να απευθύνεστε στο κτίριο 12 γρ.106″

Πρακτικά τα ανωτέρω σημαίνουν ότι για το παράβολο π.χ. της μήνυσης, το οποίο είναι 100 ευρώ, θα απαιτούνται πλέον 2 παράβολα, 60 και 40 ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, μέχρι την έκδοση των νέων αυτών παραβόλων, ισχύουν τα υπάρχοντα.

4 σχόλια :

Αναφορικά με τα παλαιότερα παράβολα που έχουμε στα χέρια μας και δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τώρα ή έχουν χάσει την ισχύ τους;

Λάζαρος Σπανόπουλος.

Δεν χρησιμοποιούνται πια για την κατάθεση αλλά μπορούν να εξαργυρωθούν και να μας επιστραφεί το σύνολο του ποσού . . .

Σε μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο 2013 σε Α.Τ. (δηλ. ενόσω ίσχυαν τα ανωτέρω) προσκομίστηκε και έγινε αποδεκτό από τον αστυνομικό που το παρέλαβε το κλασικό παράβολο Δημοσίου των 100 ευρώ! Έκανε λάθος ο αστυνομικός που δέχθηκε το κλασικό παράβολο αντί για το διπλότυπο της Δ.Ο.Υ. ή δεν υπάρχει πρόβλημα?

Σπύρος Παπαθανασίου

Δεν θα έχεις πρόβλημα για το τυπικό της καταθέσεως. Εφόσον ακόμα στην αγορά κυκλοφορούσαν και μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις δεν ευθύνεσαι αν τα κατέθεσες.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια