Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

SOS: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ


Τι αλλάζει σε απολύσεις και αποζημιώσεις

Αναλυτικός πίνακας Νερό στο κρασί της φαίνεται ότι έβαλε η τρόικα στο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, με στόχο να πείσει και την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσει τα μέτρα.
Έτσι, ακολουθώντας την τακτική της διαρροής του χειρότερου δυνατού σεναρίου, τα πράγματα δείχνουν ότι επιτυγχάνεται συμφωνία σε κατά τις ηπιότερες παρεμβάσεις.

Αυτές αφορούν στη μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης και στον υπολογισμό της αποζημίωσης για όσους έχουν προϋπηρεσία άνω των 13 ετών στην ίδια δουλειά.

Αναλυτικότερα:

Πρώτον, σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες, ώστε να καταβληθεί το 50% της αποζημίωσης. Αρχικά, προβλεπόταν το μέγιστο διάστημα να μειωθεί στους τρεις μήνες. Τελικά, όμως, θα μειωθεί στους τέσσερις, ανάλογα πάντα με τα χρόνια εργασίας.

Δεύτερον, σε περίπτωση που εργαζόμενος απολυθεί και δικαιούται πάνω από 12 μισθούς αποζημίωση, τότε οι υπόλοιποι μισθοί -ο 13ος, ο 14ος κλπ. - υπολογίζονται με πλαφόν τα 2.000 ευρώ, ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε τα 1.700-1.800 ευρώ..

Αποζημίωση 13 μισθών και άνω λαμβάνουν όσοι εργάζονται τουλάχιστον 17 χρόνια σε μια επιχείρηση, που σημαίνει ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν προϋπηρεσία πάνω από αυτά τα χρόνια. Με άλλα λόγια, όσους περισσότερους μισθούς άνω των 12 δικαιούνται κάποιοι, τόσο πιο πολλά θα χάσουν.

Αντίθετα, δεν αλλάζει τίποτα για όσους εργάζονται έως και 16 χρόνια σε μια επιχείρηση. Αν αυτοί απολυθούν, τότε και σήμερα και με τις αλλαγές, θα πάρουν κανονικά έως και 12 φορές το μισθό, που λαμβάνουν.

Δείτε τον πίνακα με τις αλλαγές:



 Ανατολική Ακτή Αττικής 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια