Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

100 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ


Έλληνας πολίτης δικαιώνεται για πρώτη φορά από τα δικαστήρια της χώρας μας για την μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη, περιμένοντας περισσότερα από οκτώ χρόνια την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης!

Η δικαίωση ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναγνώρισε τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιδικάζοντας σε δικηγόρο από το Βόλο αποζημίωση 4.800 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη.

Ο Βολιώτης δικηγόρος ήταν ο πρώτος Έλληνας πολίτης, ο οποίος επέλεξε αντί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει καταδικάσει πολλές φορές τη χώρα μας για ανάλογες υποθέσεις, να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, κάνοντας χρήση της νέας διαδικασίας που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης, με βάση το ν. 4045/2012 για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής».

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ομολογώντας πρώτα απ’ όλα τη δική του υπαιτιότητα στην ταλαιπωρία που αναγκάστηκε να μπει ο πολίτης, έκανε δεκτό το αίτημά του αφού χρειάστηκε να περιμένει, ύστερα από 10 αναβολές, χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται για κάποια απ’ αυτές, την απόφασή του επί 100 ολόκληρους μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες)!

Ο δικηγόρος ζητούσε αποζημίωση 30.000 ευρώ , όμως οι δικαστές έκριναν πως δεν υφίσταται βιοποριστικό πρόβλημα και επιδίκασαν 4.800 ευρώ αλλά και την επιστροφή του ποσού του παραβόλου που συνόδευε την προσφυγή του. Απέρριψαν όμως και τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, πως λόγω της οικονομικής κρίσης και του κλονισμού της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους θα πρέπει να επιδικαστούν στον δικηγόρο 1.500 ευρώ.

Η προσφυγή του δικηγόρου αφορούσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία δεν επελέγη ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος, η οποία κατατέθηκε στις 30/6/2003, αναβλήθηκε δέκα φορές, συζητήθηκε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009 , η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20/10/2011 και καθαρογράφτηκε στις 17/1/2012.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αρ. 4467/2012 απόφασή τους, αφενός αναγνώρισαν στον αιτούντα ότι δεν ευθύνεται αυτός για καμία από τις αναβολές της υπόθεσης αφετέρου δε, παραδέχτηκαν πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα δύσκολη ούτε περίπλοκη και μάλιστα το νομικό ζήτημα που προέκυψε έχει λυθεί με προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ.

Παράλληλα, δέχθηκαν ότι οι 100 μήνες καταπατούν τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης και πως η καθυστέρηση αυτή «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην αγωνία, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη».

Ο δικηγόρος του αιτούντος, Βασίλης Χειρδάρης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση είναι ιστορική. Πρώτη φορά αποφασίζει ένα ελληνικό Δικαστήριο να τιμωρήσει τον εαυτό του για τη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και να αποζημιώνονται από το κράτος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένα βήμα μπροστά αφού αναγνωρίζει ηθική βλάβη στον διάδικο από την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι καιρός πια τα ελληνικά δικαστήρια να ευθυγραμμιστούν με το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Και η απόφαση αυτή είναι μια αρχή...».

http://www.zougla.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια