Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ Π.Δ.: ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Δημόσια διαβούλευση για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων ρύθμισης αδειοδότησης επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια (Τ.Ε.Ε.)

Με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ρυθμίζουν αναλυτικά τα θέματα αδειοδότησης:

α. των Επιμελητηρίων και των Ενώσεών τους και β. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισάγεται η καινοτόμος διαδικασία της αδειοδότησης από τα επιμελητήρια, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές αδειοδότησης και να μειωθούν οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις.

Στα επιμελητήρια, θα συσταθεί υπηρεσία χορήγησης αδειών η οποία θα πιστοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με τη συνδρομή του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εξασφαλίζοντας έτσι τις βασικές αρχές της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας, ακεραιότητας, διαφάνειας όπως και την επίτευξη υψηλών επιπέδων τεχνικής επάρκειας που απαιτεί το πολύπλευρο αντικείμενο της αδειοδότησης. Έτσι για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στα επιμελητήρια να εμπλακούν ενεργά και ισότιμα με τις ήδη υπάρχουσες αδειοδοτούσες αρχές, τις διευθύνσεις ανάπτυξης των Περιφερειών, στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων αποτελώντας ένα αξιόπιστο συνεργάτη της Πολιτείας.

Τα επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές θα χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, θα εκδίδουν αποφάσεις χορήγησης προθεσμίας για μεταφορά ή τεχνική ανασυγκρότηση και τροποποιούν ή ανανεώνουν αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3982/2011.

Τα επιμελητήρια ως ισοδύναμες αδειοδοτούσες αρχές με τις διευθύνσεις ανάπτυξης των Περιφερειών σκοπό έχουν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες αδειοδότησης σε όλα τα στάδια (ως υπηρεσίες μίας στάσης) συμπεριλαμβανομένης εκτός των άλλων και της παροχής πληροφόρησης στους ενδιαφερομένους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση της υπηρεσίας χορήγησης αδειών των επιμελητηρίων με τις συναρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποτελούν παράγοντα εξοικονόμησης πολύτιμου χρόνου για τον επιχειρηματία.

Η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των αδειών που εκδίδονται αλλά και των αποφάσεων και εγκρίσεων που παρεμβάλλονται εξασφαλίζουν την απαιτούμενη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία αδειοδότησης.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα καθορισμού αυτοτελούς τιμολογιακής πολιτικής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αδειοδότησης ύστερα από έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης προσβλέποντας κατά αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση και αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στην αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων αλλά και στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών.

Η έκδοση των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων προβλέπεται από το άρ. 35 του Ν.3982/2011 και δίνει το δικαίωμα επιλογής της αρχής αδειοδότησης στον επιχειρηματία.

Αναμένουμε τις σχετικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως 12-11-2012

Ο Υφυπουργός

Θανάσης Σκορδάς

ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια