Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατάστασης, το Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχεδιάζει τη δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης

Η υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων από τον όγκο των αιτήσεων, οι οποίες κατατίθενται καθημερινά για υπαγωγή στο ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκκρεμοδικίας καθώς οι δικάσιμοι για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων προσδιορίζονται πλέον για το 2018 ή το 2019. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατάστασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχεδιάζει τη δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης για τις υποθέσεις υπερχρέωσης.

Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γ. Στεργίου, από το βήμα του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών». Το συνέδριο οργάνωσε η ΜΚΟ «ΕΚΠΟΙΖΩ» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης (ECDN), το Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions - Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθούνται για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών με τη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και το 2019, ενώ σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο». Τόνισε δε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να ανατραπούν οι ισχύοντες κανόνες στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού και να μην απαιτείται πλέον συναίνεση του συνόλου των πιστωτών αλλά θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Επίσης, προωθείται η εισαγωγή διάταξης, βάσει της οποίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν για τέσσερα χρόνια μόνο τους τόκους με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο ενώ θα προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για τους άνεργους, οι οποίοι θα καταβάλουν μηδενικές δόσεις, εφόσον δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα. Τέλος, εκπρόσωποι της «ΕΚΠΟΙΖΩ» παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστος. Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η εν λόγω οργάνωση ισχυρίστηκε ότι έστειλε ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν επιτεύχθηκε κανένας συμβιβασμός, ενώ ρυθμίστηκε μικρός αριθμός υποθέσεων (περίπου 100), οι οποίες αφορούσαν μικρές οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

http://www.lawnet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια