Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΣΟΚ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟ


Τη δικαστική μείωση των ενοικίων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.) μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις που δέχονται ότι έχουν προκαλέσει διαρροή της πελατείας τους.

Το «πράσινο φως» για μειώσεις ενοικίων άναψαν εδώ κι περίπου ενάμιση χρόνο διάφορα δικαστήρια σε όλη τη χώρα, επικαλούμενα την αιφνίδια αλλαγή των συνθηκών λόγω της οικονομικής κρίσης και το «μπαράζ» των σχετικών αγωγών που ακολούθησε, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να προωθήσει άμεσα νέα ρύθμιση για «δίκες-εξπρές» σχετικά με την αναπροσαρμογή ενοικίων, με συζητήσεις εντός 45 ημερών από την κατάθεση της αγωγής και έκδοση απόφασης εντός μηνός.

Στους λόγους μείωσης των ενοικίων προστίθεται όμως τώρα και η απαγόρευση του καπνίσματος, γιατί οδηγεί σε ραγδαία πτώση και μείωση της αγοραστικής κίνησης καταστημάτων τύπου «καφέ-μπαρ κ.λπ. σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Διάφορα πρωτοδικεία της χώρας έχουν κάνει δεκτές αγωγές ενοικιαστών για μείωση των ενοικίων σε τέτοια καταστήματα ακόμη και σε ποσοστό 30% κρίνοντας ότι πέρα από το πρόβλημα της δεδομένης οικονομικής κρίσης, στη μεγάλη πτώση της αγοραστικής κίνησης και της κατανάλωσης ειδών έχει συμβάλει και η απαγόρευση του καπνίσματος.

Ετσι, στις συμφωνίες μίσθωσης τέτοιων χώρων που έγιναν πριν από τα απαγορευτικά μέτρα του Σεπτεμβρίου 2010 έχει επέλθει έκτακτη και απρόβλεπτη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, που δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά τη σύναψη των σχετικών μισθωτηρίων.

 www.imerisia.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια