Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΕΣ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ


Το «τελευταίο μήνυμα προς την κυβέρνηση» πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστών κατά 24%, έστειλαν σήμερα οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου τόνισε, ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών, οφείλονται στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις αντισταθμιστικές προτάσεις των δικαστών, έτσι ώστε να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα οι περικοπές των αποδοχών των δικαστών.

Ακόμη η κ.Θάνου τόνισε, ότι «ο ελληνικός λαός, ο οποίος ουδεμία ευθύνη φέρει για την δημοσιονομική κακοδιαχείριση, που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική κρίση, επιβαρύνεται εξακολουθητικά με την επιβολή μέτρων λιτότητας».

Τα μέτρα αυτά, συνέχισε η κ.Θάνου, «επιβάλλονται κατά τρόπο κοινωνικά άνισο, διότι επιβάλλονται συνεχώς στις ίδιες κατηγορίες του πληθυσμού, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εν ενεργεία και συνταξιούχους), οι οποίοι, πέραν του ότι είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, είναι και απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού, όπως είναι γνωστό, ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται εκ των προτέρων από τον μισθό τους».

Αντίθετα, «μέχρι τώρα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά, από τον κρατικό μηχανισμό οι αντίστοιχες διαδικασίες και έτσι, όσοι διαφεύγουν την φορολόγηση, δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν και να φορολογηθούν, ενώ εάν αυτό είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι νέες μειώσεις των μισθών και συντάξεων, μειώσεις, οι οποίες, αναμφίβολα οδηγούν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση», προσέθεσε η πρόεδρος της ΕΔΕ.

Η κ.Θάνου επανέλαβε, ότι οι δικαστές δεν ζητούν εξαίρεση από τις νέες περικοπές, αλλά όχι οι περικοπές τους να είναι υψηλότερες σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα (συνολικά 60%), καθώς το ποσοστό αυτό της μείωσης είναι υπερβολικό και παράλογο, δημιουργώντας τη δικαιολογημένη εντύπωση ότι «ασκείται μια επιθετική πολιτική κατά των δικαστών, με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας τους και το πλήγμα του κύρους της Δικαιοσύνης'».

Η πρόεδρος της ΕΔΕ κάλεσε την Κυβέρνηση «έστω και τώρα την έσχατη ώρα, να αποδείξει εμπράκτως (και όχι με λόγια) τον σεβασμό της στο Σύνταγμα και στον θεσμό της Δικαιοσύνης και το ενδιαφέρον της για την ανεξαρτησία των δικαστών»μ ενώ επισήμανε, ότι ο πολίτης δείχνει ακόμη κατανόηση στις κινητοποιήσεις των δικαστών, καθώς δεν θέλει έναν ευάλωτο δικαστή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργιος Φαλτσέτος, τόνισε ότι οι δικαστές γνωρίζουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και θα τα σηκώσουν στην πλάτη τους, αλλά παράλληλα «θα ορθώσουν τοίχο προστασίας της Δικαιοσύνης».

Επίσης, ο κ. Φαλτσέτος ανέφερε, ότι εάν υλοποιηθούν οι νέες περικοπές, τότε οι δικαστές «θα τρώνε τα ληγμένα τρόφιμα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας Χρ. Παπανικολάου επισήμανε, ότι η Κυβέρνηση «πριονίζει το κλαδί που κάθεται η Δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά την ευθεία επίθεση που δέχεται η Δικαιοσύνη, με τελικό στόχο την υπαλληλοποίηση των δικαστών.

Ο Δημ. Μητρουλιάς από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επεσήμανε, ότι οι περικοπές στους δικαστές υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής και νομιμότητας και τίθεται θέμα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Νίκη Θεοτοκάτου πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογράμμισε, ότι το κράτος Δικαίου οδηγείται σε κρίση και η μείωση των αποδοχών των δικαστών απαξιώνει τους συναδέλφους της και υποβαθμίζει τη Δικαιοσύνη.

Ακόμη, οι δικαστές ανέφεραν πως σε περίπτωση που ‘'περάσει'' από τη Βουλή η μείωση των αποδοχών τους, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους, οι οποίες θα αποφασιστούν από τις δικαστικές Ενώσεις, ενώ είπαν ότι έχουν ήδη έτοιμες αγωγές για να τις καταθέσουν.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, αποφάσισε σήμερα την παράταση των κινητοποιήσεων των διοικητικών δικαστών, μέχρι 12 Νοεμβρίου 2012.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια