Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND


Ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη για τις συνθήκες και τα αίτια του ναυαγίου του Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Το κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε πέντε χρόνια πριν και δύο Γάλλοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους σε σύνολο 1.500 επιβατών. Κατηγορούμενοι είναι συνολικά δεκατρία άτομα, εκ των οποίων επτά μέλη του πληρώματος, πέντε της διαχειρίστριας εταιρείας και ένα μέλος του νορβηγικού νηογνώμονα.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τις συνθήκες πρόσκρουσης του πλοίου, στο πλαίσιο της δίκης πρόκειται να εξεταστεί κατά πόσο οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν τα αναγκαία μέτρα αντιρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής, αν και στο σημείο του ναυαγίου γίνονται κάθε χρόνο μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που έχει ορίσει το υπουργείο Ναυτιλίας και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, δεν διαπιστώνεται επιβάρυνση ή ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Να αναφερθεί ακόμα ότι ο Δήμος Θήρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών έχουν ζητήσει από την Πολιτεία την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond. Τέλος, η δημοτική αρχή έχει, επίσης, καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας με την οποία ζητά την απομάκρυνση του πλοίου ή διαφορετικά να καταβάλει στο δημόσιο τα έξοδα ανέλκυσης είτε με κατάθεση ποσού είτε με εγγυοδοσία, η οποία προσδιορίζεται στα 80 εκ. ευρώ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια