Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

AΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ...ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ!"


Και ενώ ο κλάδος των δικηγόρων περνάει αναμφισβήτητα μια πολύ κρίσιμη περίοδο, εμείς βρήκαμε λοιπόν τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον κ.Αδαμόπουλο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, απαντώντας στοχευμένα σε σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου ΔΣΑ, Ιωάννη Αδαμόπουλου στο TheGreekLawyer:

 1. Παραμένετε πιστός στην αντιμνημονιακή πολιτική που έχετε χαράξει...Μετά την ψήφιση και του τρίτου Μνημονίου πιστεύετε πως υπάρχει μέλλον γι αυτή τη χώρα και ποια θα είναι η στάση του δικηγορικού σώματος; Θα συνεχίσετε την καταγγελτική στάση;

Το δικηγορικό σώμα έχει – εξαρχής της κρίσης και όσων την ακολούθησαν – επιλέξει να προασπίζεται τη νομιμότητα, τη δημοκρατική ομαλότητα και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών. Έτσι και ο ΔΣΑ, πιστός στο θεσμικό του καθήκον αλλά και στο δυναμικό του παρελθόν, έκανε χρήση κάθε προβλεπόμενου ενδίκου μέσου και βοηθήματος, καταφεύγοντας μέχρι και στο ΕΔΔΑ, με στόχο την προάσπιση κατακτήσεων που ποδοπατούνται στο όνομα των «μνημονιακών» ρυθμίσεων.
Δεν περιοριζόμαστε λοιπόν απλώς και μόνο στον καταγγελτικό λόγο. Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυνάμεών μας και του θεσμικού μας ρόλου, παρεμβαίνουμε – και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε – αξιοποιώντας το παρεχόμενο νομικό οπλοστάσιο και βασιζόμενοι σε επιχειρηματολογία αμιγώς νομική και συμβατή με τις παραδοχές του δικού μας πολιτισμού.
Δεν υιοθετούμε στείρα αντιπολιτευτική ρητορεία, αλλά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιβολή κοινωνικής ισότητας, την προώθηση της ανάπτυξης και την αποκήρυξη λογικών που πλήττουν το νομικό μας σύστημα.


2. Ο Άρειος Πάγος "άδειασε" τον υπουργό οικονομικών αναφορικά με το χαράτσι και τη ΔΕΗ. Οι πολίτες όμως βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέους φόρους και περικοπές που επιβάλλει η τρόικα. Υπάρχει νομικός τρόπος να αντιδράσουν; Μπορούν δηλαδή να προστατευτούν ή είναι χρονοβόρο και ασύμφορο οικονομικά;

Οι περισσότερες υποθέσεις που απασχολούν το μέσο πολίτη και πλήττουν την εισοδηματική του κατάσταση έχουν αχθεί – και μάλιστα η πλειοψηφία τους, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΣΑ – ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας. Η επιχειρηματολογία κατά των εν λόγω μέτρων είναι σαφής, στέρεη, απόλυτα σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές και τις διδαχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και για, του λόγους αυτούς, ισχυρότατη.
Ευελπιστούμε ότι θα γίνει δεκτή και από τη δικαστική εξουσία, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στις ασύδοτες, κοινωνικά άδικες και πρακτικά αναποτελεσματικές φοροεπιδρομές. Οι αποφάσεις αυτές, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί, δύνανται να αποτελέσουν οδηγό γα ανάλογες υποθέσεις και να αποτρέψουν μελλοντικές λοξοδρομήσεις του νομοθέτη παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

3. Η ανεργία που πλήττει τους δικηγόρους πολλώ δε μάλλον τους νεοεισερχόμενους ακούγεται πως έχει "χτυπήσει κόκκινο".... Έχετε εικόνα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Μόνο όσοι δεν έχουν σχέση με τη δικηγορική καθημερινότητα αγνοούν την κατάσταση που μόλις περιγράψατε. Είναι γεγονός πως οι ασκούμενοι και οι νέοι δικηγόροι είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι επιστήμονες, βιώνοντας μάλιστα ωράρια εξοντωτικά, που δεν συνοδεύονται από ανάλογες αμοιβές υποτυπώδεις.
Στο ζήτημα που αναφέρεστε, τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Εντελώς ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι ο αριθμός των Δικηγόρων που δεν παραστάθηκαν ούτε καν κατά τη συζήτηση μίας υπόθεσης αυξήθηκε ραγδαία και κατά τρόπο πρωτοφανή κατά 2011, φτάνοντας τις 7.432, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,35% των κατά την περίοδο αυτή μελών της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε με τόλμη, εξαιρετική προσοχή και ρεαλισμό το ζήτημα του υπερπληθωρισμού που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος μέσω εξέτασης του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά έτος στις Νομικές Σχολές της χώρας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια