Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Αρκετές αλλαγές ενσωματώθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο των 130 και πλέον σελίδων που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τις στρατηγικές επενδύσεις, τα υδατοδρόμια, τις νέες εταιρείες ειδικού σκοπού αλλά και εγκρίσεις επενδύσεων σε ένα κείμενο.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, ανοίγουν ξανά οι επιδοτήσεις στον τουρισμό, με έμφαση σε θεματικό και υγείας, επιδοτούνται δημόσια πάρκινγκ πλωτές εξέδρες και έργα πολιτικού μηχανικού στην ενέργεια. Επίσης, δίδονται άδειες παραμονής για όποιον έχει ακίνητο 300.000 ευρώ και για στρατηγικούς επενδυτές.

Το νομοσχέδιο θα τύχει ενδεχομένως και νέων αλλαγών και εν συνεχεία θα πάρει το δρόμο προς τη Β ουλή. Εν τω μεταξύ δόθηκε νέα (δεύτερη) παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο (καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας) για να υπάρχει ανοικτός προς υποβολές κάποιος νόμος.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως που παρακολουθούν χρόνια το ζήτημα εκφράζουν φόβους για στενότητα χρήματος. Το ΠΔΕ ήδη θεωρητικά περιορίζεται σε 6,78 δισ. ευρώ από 10,2 δισ. ευρώ το 2010 και από το ποσό αυτό τα καθαρά αμιγώς εθνικά έργα είναι 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το αν το ποσό αυτό αξιοποιήθηκε. Δηλαδή μπορεί να μειωθεί και άλλο όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια λόγω αδυναμίας να φτάσει στην αγορά. Η ηγεσία του υπουργείου όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με το πρόβλημα είχε εξηγήσει ότι «οι εκταμιεύσεις αυτού του νέου αναπτυξιακού θα είναι στο 2014. Αυτή τη στιγμή το 2012 και το 2013 πληρώνουμε και με το νόμο αυτό αυξάνουμε την ταχύτητα ολοκλήρωσης για να πληρώσουμε ταχύτερα επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει».

capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια