Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΔΕΚ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑΠ


Εχοντας επισημάνει τις αντιφάσεις και τις προϋποθέσεις ενός μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που βγήκε σήμερα για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ αφήνει στο ΣτΕ να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ έχει πάρει δικάσιμο για το Σεπτέμβιρο του 2013.

Ωστόσο τόσο το σκεπτικό του στην ανάλυση των προδικαστικών ερωτημάτων όσο και οι διαπιστώσεις του, δημιουργούν νέα δεδομένα στο θεσμικό πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια, αφήνοντας περιθώρια σε μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την αξία του ΟΠΑΠ όσο και για το κόστος που μπορεί να προκύψει για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι εκτιμήσεις ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μονοπωλίου καθώς σημειώνεται: “…τα στοιχεία που εκτίθενται προφανώς υποδηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να πληρούνται οι επιταγές που υπομνήσθηκαν…πάντως στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται να εκτιμήσει αν τούτο όντως συμβαίνει…” .

Επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι εφόσον το κράτος μέλος προχωρεί στην ελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιγνίων οφείλει να τηρεί τους θεμελιώδεις κανόνες των Συνθηκών, τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης των διακρίσεων…και να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Η έμφαση στην έλλειψη διακρίσεων και στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, δίνει τη δυνατότητα σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για αμφισβήτηση συμβάσεων όπως αυτής για τα VLT’S.

Τρίτο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι ο συμπέρασμα ότι οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να μην αποφαίνονται επί αιτήσεων κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Το συμπέρασμα, αυτό σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα στη Stanleybet να εγείρει δικαίωμα αποζημίωσης για τα χρόνια που δεν δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα επειδή δεν απαντήθηκε το αίτημα αδειοδότησης. Σημειώνεται ότι αγωγή αποζημίωσης έκανε η Stanleybet στην Ιταλία όπου μετά την ευνοϊκή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άνοιξε 1000 πρακτορεία…..

www.imerisia.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια