Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΜΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ


Η διαθήκη ή διάταξη τελευταίας βουλήσεως, όπως λέγεται, είναι ουσιαστικά το έγγραφο εκείνο, με το οποίο ο άνθρωπος ρυθμίζει σε ποιους και πως, θα μοιραστεί η περιουσία του, μετά το θάνατό του !
Η μονομερής αυτή πράξη, κατά κανόνα, γίνεται με ιδιόχειρο σημείωμα του μελλοθάνατου, το οποίο πρέπει να φέρει ημερομηνία και υπογραφή.
Στην πράξη και επειδή τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα, κατά κανόνα, δημιουργούνται συχνά προστριβές και αμφισβητήσεις, μεταξύ των κληρονόμων, αναφορικά με το κύρος και την ισχύ μιας διαθήκης.
Οι συχνότερες περιπτώσεις, όπου μπορεί να αμφισβητηθεί-προσβληθεί μία διαθήκη, ως μερικά ή ολικά άκυρη, είναι -σε γενικές γραμμές- οι εξής :
-Καταρχάς, όταν αμφισβητείται η γνησιότητα του γραφικού χαρακτήρα και της υπογραφής του διαθέτη, όταν δηλαδή υπάρχουν υπόνοιες πλαστότητας της διαθήκης, οπότε είναι ζήτημα απόδειξης πλέον αν η διαθήκη είχε συνταχθεί ή όχι, με το χέρι του εκπλιπόντος.
-Όταν ο διαθέτης ήταν ανίκανος για σύνταξη διαθήκης, το οποίο συμβαίνει, εφόσον : 1. δεν ήξερε να διαβάζει 2. ήταν ανήλικος 3.βρισκόταν υπό (πλήρη) δικαστική συμπαράσταση ή 4. έπασχε από ψυχική ή διανοητική διαταραχή, δεν είχε, όπως λέγεται, "σώας τας φρένας".
-Αν δεν είχε συνταχθεί, σύμφωνα με τις νόμιμες διατυπώσεις, όπου αυτές προβλέπονται στο Νόμο, όπως π.χ για τη σύνταξη δημόσιας διαθήκης, ενώπιον συμβολαιογράφου, αναφορικά με τους μάρτυρες, τα πρόσωπα, που (δεν πρέπει) να είναι παρόντα κλπ.
-Όταν ο διαθέτης δεν προσδιορίζει επακριβώς τον κληρονόμο, αλλάγενικά και αόριστα, π.χ στο "καλύτερο" από τα 5 παιδιά μου...
-Στις περιπτώσεις, όπως είδαμε, για την αμφισβήτηση της υπογραφής, όπου ο διαθέτης, είχε πέσει "θύμα" απάτης, πλάνης ή απειλής, κατά τη σύνταξη της διαθήκης !
-Τέλος, μία πολύ σημαντική κατηγορία (μερικής) ακυρότητας, είναι ηπροσβολή της νόμιμης μοίρας των εκ του Νόμου κληρονόμων, όταν ο διαθέτης αφήνει όλη την περιουσία του σε τρίτους (π.χ αλλοδαπή (;) οικιακή βοηθό) και "ξεχνάει" παιδιά και σύζυγο ! Δικαίωμα νόμιμης μοίρας, έχουν τα παιδιά, οι γονείς και η σύζυγος του εκλιπόντος, εφόσον βέβαια ζουν, το οποίο ισούται με το μισό της μερίδας, που θα έπαιρναν, αν δεν υπήρχε η διαθήκη.
Γενικά, σε κάθε περίπτωση, όπου ακυρώνεται η διαθήκη, μερικά ή ολικά, "αναβιώνει" η εκ του Νόμου, εξ αδιαθέτου, όπως λέγεται, κληρονομική διαδοχή, με βάση τη συγγένεια, όπου οι κοντινότεροι συγγενείς αποκλείουν τους μακρινότερους, με βάση τις οριζόμενες στο Νόμο, "τάξεις".
Το δικαίωμα για προσβολή-αμφισβήτηση της διαθήκης, πρέπει να ασκείται χωρίς καθυστέρηση, διότι η παραγραφή είναι σύντομη, μόλις 2 έτη, από τη δημοσίευσή της !
Η 2ετής παραγραφή ισχύει μόνον, για τις περιπτώσεις πλάνης, απάτης, απειλής, παράλειψης μεριδούχου, καθώς και στην περίπτωση, όπου ο γάμος του νεκρού ήταν άκυρος ή είχε ασκήσει αγωγή διαζυγίου κατά του/της συζύγου, έχοντας βάσιμο λόγο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το δικαίωμα της προσβολής-ακύρωσης διαθήκης ΔΕΝ παραγράφεται !
Ωστόσο και εδώ χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ, επειδή υπάρχει μία εξαίρεση : όταν ο διαθέτης αφήνει όλη ή μέρος της περιουσίας του, υπέρ του Δημοσίου ή άλλων κοινωφελών σκοπών, η προσβολή πρέπει να γίνει αποκλειστικά ΕΝΤΟΣ 5 ΕΤΩΝ, από τη δημοσίευση, αλλιώς χάνεται το δικαίωμα προσβολής..

9 σχόλια :

Παρακαλω αν εχετε την καλοσυνη θα ηθελα μια διευκρινηση. Ο νομος λεει οτι το δικαιωμα προσβολης μιας διαθηκης παραγραφεται στις περιπτωσεις πλάνης, απάτης, απειλής, παράλειψης μεριδούχου, καθώς και στην περίπτωση, όπου ο γάμος του νεκρού ήταν άκυρος ή είχε ασκήσει αγωγή διαζυγίου κατά του/της συζύγου, έχοντας βάσιμο λόγο. Παρολα αυτα σημειωνετε οτι στις υπολοιπες περιπτωσεις δεν παραγραφεται . Θα μπορουσατε να μου διευκρινησετε ποιες ειναι αυτες? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος.Η ΑΚ 1788 αναφέρει ότι το δικαίωμα για ακύρωση διάταξης τελευταίας βούλησης παραγράφεται δύο έτη από τη δημοσίευσγ διαθήκης.

Θα μπορουσε να ακυρωθει διαθηκη σε περιπτωση που οι νομιμοι δικαιουχοι του/της εκλειπώντος/ούσας εχουν σοβαρές υποψίες οτι ο διαθέτης δεν ειχε "σωας τας φρένας"?

Χρειαζεται να αρχειοθετησει καπου επίσημα μια τετοια υποψια για να έχει ισχύ?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ ΔΙΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΚΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ?

όταν καποιος εχει αφήσει πάνω από μια διαθηκη ισχυουν ολες;

όταν δεν είναι ακριβης η διαθηκη π.χ είναι 2 οικόπεδα στο ένα εχει τις κατοικιες και το αλλο είναι κενο Στην διαθηκη όμως γραφει ότι οικατοικιες είναι στο οικοπεδο που είναι κενο!! και για το αλλο λεει που είναι οικατοικιες να το μοιρασουμε εξαδιαιρετου δια του τρια!! Με λιγα λογια είναι μπερδεμένα! Το ερωτημα μου είναι αν είναι εγκυρη η διαθηκη !

Se periptwsi 2 diathikwn mias dimosias kai mias idiografis pou stin prwti afini se 2 tekna tou kai stin anipsia kai stin 2 mono stin gineka tou.ti simbeni.ipothesi stin agglia

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια