Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΒΡΟΧΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος με αποτέλεσμα να έχουν ήδη «μπλοκάρει» οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε μία περίοδο δε που οι πολίτες δείχνουν να είναι περισσότερο «υποψιασμένοι» από το παρελθόν για κάθε φαινόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, τα αιτήματα για εισαγγελικές έρευνες ή διαχειριστικούς ελέγχους πληθαίνουν.

Η «ασφυξία» μάλιστα που προκαλείται στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες πλέον είναι υποστελεχωμένες φαίνεται ότι οδήγησε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή να ζητήσει, με εγκύκλιό του από τους εισαγγελείς να περνούν από «κόσκινο» τις καταγγελίες προτού δώσουν παραγγελία για έρευνα.
Και αυτό γιατί, ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και πολλές που είναι «ανώνυμες» ή «ψευδώνυμες» καταγγελίες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως σοβαρές προκειμένου να διερευνηθούν.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παντελής στην εγκύκλιό του, έχει συγκροτηθεί Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από 1.11.2012 λειτουργούν διευθύνσεις ελέγχου υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, υπηρεσιών υγείας κ.λπ., ενώ λειτουργεί επίσης και Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχου.

Κύρια αποστολή των νέων αυτών διευθύνσεων είναι, μεταξύ των άλλων, η διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η διενέργεια προγραμματισμένων ετήσιων ελέγχων, καθώς και εκτάκτων ελέγχων μετά από καταγγελίες ή αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή μετά από παραγγελίες των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών.

Όμως, υπογραμμίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, επειδή «σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης, περισσεύει η καχυποψία των πολιτών για τη χρηστότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης, ευθύς μετά την έναρξη λειτουργίας των επίμαχων διευθύνσεων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αθρόας αποστολής σ” αυτές εισαγγελικών παραγγελιών, στο πλαίσιο διενεργούμενων από τις εισαγγελικές αρχές προκαταρκτικών εξετάσεων, με αίτημα τη διενέργεια έκτακτων διαχειριστικών ελέγχων, με αφορμή πολλές φορές ανώνυμες ή εντελώς αόριστες καταγγελίες πολιτών για κακοδιαχείριση πόρων του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Χαρακτηριστικό μάλιστα του «αδιαχώρητου» που έχει δημιουργηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2013 είχαν διαβιβασθεί σ” αυτές 102 εισαγγελικές παραγγελίες από όλη την επικράτεια. Το γεγονός αυτό «συνδυαζόμενο με την ελλιπή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών (και στις τρεις διευθύνσεις υπηρετούν σήμερα 31 υπάλληλοι εκ των οποίων 12 σε θέσεις ευθύνης), οδηγεί αναπόφευκτα στην ακύρωση της κύριας αποστολής τους».

Με την εγκύκλιό του ο κ. Παντελής ζητεί λοιπόν «να γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση του περιεχομένου αυτών, έτσι ώστε για τις υποβαλλόμενες ανωνύμως ή ψευδωνύμως, εφόσον κρίνεται ότι με βάση τα εκτιθέμενα σ” αυτές δεν δικαιολογείται η διερεύνησή τους με παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης», να διερευνάται το γνήσιο της υπογραφής και εάν έχει καταβληθεί παράβολο 100 ευρώ, «για όσες δε αξιολογούνται ως σοβαρές και άξιες δικαστικής διερεύνησης, εφόσον ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την υπόθεση ήθελε κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος, αυτός να οριοθετείται σαφώς κατά το αντικείμενό του (τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις) στη σχετική παραγγελία, με αναφορά στο πιθανό έγκλημα στην αναζήτηση του οποίου σκοπεί ο έλεγχος και της φύσης του αναζητούμενου εγκλήματος ως κακουργήματος ή πλημμελήματος καθώς και ο πιθανολογούμενος χρόνος παραγραφής».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

http://www.zougla.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια