Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

"ΧΑΡΤΙΝΕΣ" ΠΟΙΝΕΣ ΔΙΚΑΤΗΡΙΩΝ


Της Ιωαννας ΜανδρουΕντονη 

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση από τη μαζική αποφυγή πληρωμής των χρηματικών ποινών που επιβάλλουν καθημερινά τα δικαστήρια και τις χιλιάδες ανεκτέλεστες ποινικές αποφάσεις. Το θέμα, που έφθασε ώς τον πρωθυπουργό οδήγησε την κυβέρνηση σε απόφαση για άμεσες νομοθετικές και όχι μόνον λύσεις, καθώς εκτός από τα έσοδα του Δημοσίου που έχουν καταρρεύσει από τη μη πληρωμή των χρηματικών ποινών, το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται φαινόμενα εκτεταμένης ατιμωρησίας που αποκτούν πλέον διαλυτικές για το κοινωνικό σώμα διαστάσεις.

Το σύνολο των ανεκτέλεστων ποινικών αποφάσεων ξεπερνάει πλέον τις 300.000 σε όλη τη χώρα για καταδίκες ερήμην για σωρεία αδικημάτων, ενώ οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται καθημερινά για όλα τα αδικήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια ουσιαστικά δεν εισπράττονται.

Με δεδομένη την κατάσταση, με εντολή του πρωθυπουργού συστήθηκε ειδική επιτροπή με την προεδρία του γνωστού εισαγγελέα κ. Δημ. Ασπρογέρακα και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τρία υπουργεία, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, για άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 2011 και κρίνεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή πληρωμής των χρηματικών ποινών.

Οπως άλλωστε αποδεικνύουν τα στατιστικά δεδομένα στα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη και έδωσε, για λόγους που επιβάλλει και η οικονομική συγκυρία, τη δυνατότητα στα δικαστήρια να μετατρέπουν υποχρεωτικά όλες τις ποινές έως πέντε χρόνια σε χρηματικές και μάλιστα με δόσεις, συνέβαλε, εκτιμούν και οι δικαστές, στη μαζική αποφυγή της πληρωμής των ποινών.

Μόνον στο Εφετείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας, μέσα στο 2012 επιβλήθηκαν συνολικά 22 εκατ. ευρώ χρηματικές ποινές και από αυτές πληρώθηκε μόνον το ένα εκατ. ευρώ! Η κατάσταση είναι καλύτερη στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου από το σύνολο των 18,6 εκατ. ευρώ χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν το 2012 πληρώθηκαν 7,69 εκατ.

Πριν από την εφαρμογή του νόμου για την καταβολή με δόσεις των ποινών, η πληρωμή τους ήταν πιο διασφαλισμένη, με αποτέλεσμα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το 2011 να εισπραχθούν 13.869.000 ευρώ, ενώ μετά την εφαρμογή του νόμου, όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδιες δικαστικές πηγές, «η πλειονότητα των καταδικασμένων καταβάλλει μία δόση και στη συνέχεια εξαφανίζεται…».

Σε ό,τι αφορά τις ανεκτέλεστες αποφάσεις, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φθάνοντας τις 300.000, ήδη μελετάται ο περιορισμός της ρύθμισης που ισχύει και δίδει τη δυνατότητα ακόμα και σε κακουργήματα οι δικαζόμενοι πολίτες να εκπροσωπούνται στη δίκη με δικηγόρο. Πάντως, η κατάρρευση των εσόδων από τις χρηματικές ποινές θεωρείται από την κυβέρνηση και το υπ. Δικαιοσύνης «βραδυφλεγής βόμβα» στα κοινωνικά θεμέλια, καθώς, όπως τονίζει στην «Κ» ο γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης κ. Νικ. Κανελλόπουλος, «η μη εκτέλεση και μη πληρωμή των ποινών ακυρώνουν το ποινικό μας σύστημα και εκτρέφουν με επικίνδυνες συνέπειες φαινόμενα ατιμωρησίας και γενικευμένης ανομίας».

http://news.kathimerini.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια