Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης έχει υποβάλει στον Πρωθυπουργό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για το διαχωρισμό των κρατουμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης έχει υποβάλει στον Πρωθυπουργό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για το διαχωρισμό των κρατουμένων.

Στην πρόσφατη συνάντηση μάλιστα του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρουπακιώτη, φαίνεται να εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού σχεδίου.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης φαίνεται να μελετά την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της μείωσης των ποινών σε αδικήματα υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου με τη μείωση της ποινής από την ισόβια κάθειρξη σε 10-15 έτη, υπό την προϋπόθεση της επιστροφής μέρους των υπεξαιρεθέντων χρημάτων. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία πρόκειται να υλοποιηθεί με σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», φαίνεται να έχουν συμφωνήσει και στη δημιουργία φορολογικής φυλακής καθώς σχετική εισήγηση έχει ήδη υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ενώ θετικός στο ενδεχόμενο αυτό είναι και ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητείται η δημιουργία ενός χώρου στέγασης κρατουμένων, οι οποίοι καταδικάζονται για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στον αντίποδα των ελαφρών περιπτώσεων ποινικής παραβατικότητας βρίσκεται η κυβερνητική απόφαση για δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας. Τα κριτήρια που έχει θέσει η επιτροπή, η οποία ερευνά το νέο Κανονισμό της συγκεκριμένης φυλακής είναι η απόσταση αυτής από κατοικημένη περιοχή, η ενίσχυση με αυξημένες φρουρές καθώς και το αν ο χώρος εξυπηρετεί για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού φυλάκων με την ανάλογη υποστήριξη ανδρών της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της φυλακής, οι κρατούμενοι θα είναι λιγότεροι, τα πειθαρχεία απελευθερωμένα, ενώ δεν θα στεγάζονται εκεί άλλοι κρατούμενοι και η φυλακή θα είναι πιο λειτουργική.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια