Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ


Μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως πολύκροτο σκάνδαλο με πολιτικές πτυχές, όμως έξι χρόνια από την πτώση του τότε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου, η υπόθεση φαίνεται πως μετατράπηκε σε... «αστικό μύθο», καθώς χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους.

Η πτώση Ζαχόπουλου είχε προκαλέσει πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους πριν από έξι χρόνια. Σήμερα βγαίνουν όλοι λάδιΗ υπόθεση ξέσπασε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2007, και προκάλεσε τριγμούς σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Ηχηρά ονόματα της δημοσιογραφίας, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, πέρασαν το κατώφλι του ειδικού ανακριτή, καταθέτοντας για το αποκαλούμενο «ροζ σκάνδαλο». Με βούλευμα, οι βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμελήματα, κι έτσι η Εύη Τσέκου, συνεργάτιδα και ερωτική σύντροφος του Χρ. Ζαχόπουλου, ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος», Θ. Αναστασιάδης, ο δημοσιογράφος Γ. Μακρυγιάννης και ο εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος, κάθισαν στο εδώλιο.

Χθες το δικαστήριο, με ένα σκεπτικό νομικού χαρακτήρα, έκρινε:

1. Την ομόφωνη απαλλαγή των τεσσάρων κατηγορουμένων για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, κατά τη διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα, για το οποίο «απαιτείται η ύπαρξη δεδομένων σε αρχείο». Οπως αναφέρθηκε, το υλικό της κασέτας της Εύης Τσέκου, αλλά και του περιβόητου DVD με τις ερωτικές σκηνές του ζευγαριού, «δεν ήταν ομαδοποιημένο και ταξινομημένο με συγκεκριμένα κριτήρια, άρα δεν συνιστά αρχείο με την έννοια του νόμου». Μάλιστα, οι δικαστές έκαναν χρήση της υπ' αριθμ. 1567/10 απόφασης του Αρείου Πάγου, που αφορούσε στη δημοσίευση «ροζ» φωτογραφιών των Ζαχόπουλου και Τσέκου από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με την οποία αρχειοθετημένες πληροφορίες θεωρούνται τα επεξεργασμένα δεδομένα και όχι πρωτόλειο υλικό.

2. Την -κατά πλειοψηφία- αθώωση της Εύης Τσέκου για την απόπειρα εκβίασης (μία εφέτης είχε την άποψη να μετατραπεί η κατηγορία σε απόπειρα παράνομης βίας, για την οποία έπρεπε να κριθεί ένοχη).

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της έδρας, κ. Παπαδημητρίου, δεν προέκυψε ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος είχε νομική ή πραγματική εξουσία προκειμένου να προβεί στο διορισμό της Εύης Τσέκου, όπως εκείνη είχε απαιτήσει. Παράλληλα, ανέφερε ότι ούτε ο πρώην γενικός γραμματέας ούτε το ελληνικό Δημόσιο, ούτε κάποιος τρίτος, ζημιώθηκε από την υπόθεση.

Στο άκουσμα της απαλλακτικής απόφασης, η Εύη Τσέκου ξέσπασε σε δάκρυα χαράς, ενώ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο δήλωσε ότι «ήταν μία δικαίωση μετά από τόσα χρόνια». Ο Μιχ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Αναστασιάδη, ανέφερε: «Μία σκευωρία έξι ετών κατέρρευσε με την ομόφωνη αθώωση του Θ. Αναστασιάδη», ενώ ο Κ. Παπαδάκης, υπερασπιστής του Χρ. Νικολουτσόπουλου, είπε ότι: «Στο πρόσωπο του εντολέα μου δικάστηκε και αθωώθηκε η άσκηση δικηγορίας. Πρόκειται για μία ηθική δικαίωση για έναν άνθρωπο που διαπομπεύτηκε και προφυλακίστηκε άδικα».

Παράλληλα, ο Χρ. Νικολουτσόπουλος και η Εύη Τσέκου υπέβαλαν αίτημα αποζημίωσης (από 8 έως 29 ευρώ τη μέρα) για το χρόνο προσωρινής κράτησής τους, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε ως απαράδεκτο και ως πρόωρα ασκηθέν.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια