Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ν.4139/2013: ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ


Θετικά αντιμετωπίζεται από νομικούς και εκπροσώπους θεραπευτικών κοινοτήτων ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών που ψηφίστηκε το Μάρτιο και πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε μερική αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι νέες ρυθμίσεις του Ν 4139/2013 είναι το αντικείμενο του συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Για σαφώς πιο ευνοϊκό νόμο για τους χρήστες, που διέπεται από τη λογική του εξορθολογισμού των ποινών, κάνει λόγο ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.,Φαίδων Καλοτεράκης. «Ο προηγούμενος νόμος τιμωρούσε πολλούς “φτωχοδιάβολους”» σημειώνει, «δηλαδή χρήστες που συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες και φυλακίζονταν για μεγάλο διάστημα». Τώρα, διευκρινίζει, υπάρχουν πιο αυστηρές διατάξεις για τους εμπόρους και μια κατεύθυνση προς τη θεραπεία των χρηστών.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, υπογραμμίζει ο κ. Καλοτεράκης, ενώ ο νέος νόμος “επενδύει” στην απεξάρτηση, τα θεραπευτικά προγράμματα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και “κουτσουρεμένα” κονδύλια. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο ΚΕΘΕΑ έχει να γίνει πρόσληψη από το 2006, ενώ 70 υπάλληλοι έχουν φύγει με παραίτηση ή συνταξιοδότηση. Και όλα αυτά, όταν με το νέο νόμο αλλάζει η πιστοποίηση των χρηστών και τα θεραπευτικά κέντρα θα δέχονται ακόμη περισσότερα άτομα.

Ως ένα σημαντικό βήμα μπροστά, που δεν χρησιμοποιεί ως μέσο αντιμετώπισης την καταστολή, αλλά ωθεί στη θεραπεία, χαρακτηρίζει το νέο νόμο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Κυμπαρίδης αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπάρχει πρόνοια για τους συλληφθέντες χρήστες να μην εγγράφεται η παρανομία στα ποινικά τους μητρώα.

Πτέρυγα απεξάρτησης στα αζήτητα

Εν τω μεταξύ, η μοναδική στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών παραμένει κλειστή επειδή η αδειοδότηση για την παροχή ρεύματος παραμένει “στον αέρα” αναφέρει ο κ. Καλοτεράκης. Η πτέρυγα μπορεί να φιλοξενήσει 85 κρατούμενους-χρήστες ουσιών, σε τρίκλινα κελιά, οι οποίοι θα παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές και θα παρακολουθούνται από ειδικούς σε 24ωρη βάση.

Το συνέδριο διοργανώνει ο τομέας ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια