Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: ΤΟ Π.Δ. "ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ"


Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο», το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για έλεγχο πριν την τελική υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπέγραψε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο υπεγράφη αφού λήφθηκαν υπ’ όψιν τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης η οποία προηγήθηκε.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αφορούν θέματα σχετικά με την αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων και δεδομένων, καθώς και τη διαδικασία ψηφιοποίησης των έντυπων αρχείων της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας. Τέλος, προβλέπεται μηχανισμός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων από καταστροφή ή βλάβη του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

Η τελική έγκριση και υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αυτού, αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της πολιτικής για την αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, και αποτελεί συνέχεια σχετικών ρυθμίσεων που έχει ήδη θεσμοθετήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα και φυσικών προσώπων ή ΝΠΙΔ, η Υπουργική Απόφαση για την ασφαλή χρονοσήμανση και ηλεκτρονική επιβεβαίωση λήψης εγγράφων, κ.α.

Κατά τη σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών και των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ, ώστε να μην προκληθούν πρόσθετες δαπάνες στο κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο συνυπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια