Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η ΑΔΕΔΥ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ


Συνεχίζεται το αλαλούμ στην παιδεία με την κυβέρνηση και τους καθηγητές να μην κάνουν βήμα πίσω στις αποφάσεις τους, με τους τελευταίους όμως να μη βρίσκουν σύμμαχο στις κινητοποιήσεις τους την ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη και συλλαλητήριο στις 10.00.

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην επιστράτευση των καθηγητών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «η κυβέρνηση αιφνιδίασε με την απόφαση της να ενεργοποιήσει πριν τις Πανελλαδικές το νόμο. Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε απέναντί μας τα παιδιά και τις οικογένειές τους»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει τυπώσει τα φύλλα επιστράτευσης για 88.000 εκπαιδευτικούς, τα οποία αποστέλλονται από το απόγευμα στα σπίτια των εκπαιδευτικών και θα ισχύσουν από τις 15 Μαΐου.

Τι ζητάει η ΟΛΜΕ

Από την άλλη η ΟΛΜΕ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης στο ΣτΕ, ενώ είναι αποφασισμένη να προσφύγει και σε διεθνείς οργανισμούς για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ είπε πως οι καθηγητές ζητούν τρία πράγματα:
Να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα για τις μεταθέσεις
Να δεσμευτεί πολιτικά και δημόσια η κυβέρνηση ότι ουδείς εκπαιδευτικός αναπληρωτής θα απολυθεί
Και να μην κλείσει κανένα σχολείο.

Αύριο πάντως συνεδριάζουν οι τοπικές ενώσεις καθηγητών και στις 15 θα γίνει η διάσκεψη των προέδρων για να «κλειδώσουν» ή όχι οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Τώρα, το βλέμμα όλων και κυρίως των χιλιάδων μαθητών που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους, στρέφεται στις ΕΛΜΕ, στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, που συνεδριάζουν αύριο για να εγκρίνουν ή όχι την απόφαση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν οι πανελλαδικές.

Επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές

Με μία ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης επιχειρεί να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

«Φίλε μαθητή/ φίλη μαθήτρια,

Θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους λόγους αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ τη γνώμη σου, ιδίως αν είναι διαφορετική από τη δική μου. Σου ζητώ όμως πρώτα να ξοδέψεις δυο λεπτά για να με ακούσεις.

Σε συναντώ καθημερινά στην τάξη, ανταμώνουμε στους διαδρόμους και στις σκάλες, στη αυλή του σχολείου μας. Με ενώνουν μαζί σου κοινές έγνοιες για το μάθημα της ημέρας, οι χαρές και οι λύπες της σχολικής καθημερινότητας. Ακόμα κι αυτά που κάποιες στιγμές φαίνεται να μας χωρίζουν συχνά γίνονται αφορμή για να συνδεθούμε στενότερα.

Κάποιες φορές στο σχολείο κυριαρχεί η ένταση, οι κραυγές δυναμώνουν, οι παλάμες σφίγγουν, το βλέμμα αγριεύει. Θα έχει περάσει, ασφαλώς, από το νου σου ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη ρίζα τους έξω από το σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην καθημερινή ζωή. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό. Ιδίως στις μέρες μας, η επιβίωση συχνά γίνεται ένας καθημερινός εφιάλτης.

Οι γονείς συζητούν ολοένα στο σπίτι για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μεγαλύτερη φτώχεια, για το φόβο της απόλυσης. Οι μεγαλύτεροι φίλοι σου ομολογούν πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια όποια δουλειά, κι ας έχεις ένα σωρό πτυχία. Μόνη διέξοδο βλέπουν στη μετανάστευση. Αλλά και συ ο ίδιος παρατηρείς το χαρτζιλίκι σου να λιγοστεύει, το σπίτι σου μέρα τη μέρα να αδειάζει. Και την ίδια ώρα οι υπουργοί μας κάνουν λόγο για νέες περικοπές και νέα μέτρα, που σχεδιάζει να επιβάλει η τρόικα, ή για δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί.

Αυτά, φίλοι μαθητές, είναι προβλήματα που κι εμείς οι καθηγητές σας αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Ο μισθός μας μειώθηκε μέχρι το μισό, το διδακτικό μας ωράριο αυξήθηκε, οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν, οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών σταμάτησαν. Ταυτόχρονα, πολλά δημόσια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται, άλλα δεν έχουν θέρμανση, εξοπλισμό, αίθουσες και εργαστήρια. Με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό.

Μετά από αυτά τα τελευταία μέτρα το ποτήρι ξεχείλισε. Πήραμε την απόφαση πως πια δεν πάει άλλο. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Όμως δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο.

Στην τηλεόραση συχνά θα ακούς ότι τάχα η απεργία μας έχει στο στόχο της εσένα. Αυτοί που τα λένε αυτά έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Πήγαν με εκείνους τους λίγους, που συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι αυτοί που διαπομπεύουν τους γονείς σου και όλους τους εργαζόμενους σαν τους τεμπέληδες της Ευρώπης. Μην επιτρέπεις σʼ αυτούς να μιλούν στο όνομά σου. Μην τους αφήνεις να σε χρησιμοποιούν σαν όπλο ενάντια στο δίκαιο αγώνα όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Σκέψου πως έχουμε ένα κοινό στόχο, που μας φέρνει από την ίδια πλευρά. Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας.

Δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ο καθηγητής/η καθηγήτριά σου

Μάιος 2013».

iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια