Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η ΓΣΕΕ και των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθώς αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ καθώς και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων. Στόχος είναι η υπογραφή και η παραμονή της λήξης της μετενέργειας της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων.

Η συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) είναι πολύ σημαντική μια και η μη πιθανή συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε νέες πιέσεις και περικοπές μισθών στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιστροφής της ανάπτυξης.

«Μετά την άρνηση των εργοδοτών, οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα οικονομικού περιεχομένου, η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, ενός επιδόματος με ευρύτερη κοινωνική διάσταση και μιας σειράς θεσμικών αλλά βασικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Συνομοσπονδίας στην αυριανή νέα διαπραγμάτευση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα γάμου, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «μετά την άρνηση των εργοδοτών οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα οικονομικού περιεχομένου, η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, ενός επιδόματος με ευρύτερη κοινωνική διάσταση και μιας σειράς θεσμικών αλλά βασικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Συνομοσπονδίας στην αυριανή νέα διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναμένεται να συζητήσει την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και αποκατάσταση της μετενέργειας. Να σημειωθεί ότι οι επαφές για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου, ενόψει της επικείμενης εκπνοής της τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης Σύμβασης στις 15 Μαΐου. Σε περίπτωση διαφωνίας περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 35%.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξέφρασε χθες την ελπίδα να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις συζητήσεις, καλώντας παράλληλα τους κοινωνικούς εταίρους να λειτουργήσουν με ωριμότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα υπέρ των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Τέλος, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη 16/5/2013 και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, «ώστε», όπως αναφέρει, «να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές "ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία"»

ΕΣΕΕ

Υπέρ της διατήρησης του επιδόματος γάμου ακόμη και μειωμένου, τάσσεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι η προάσπισή του «δεν έχει μόνο υλικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα».

Όπως αναφέρει, «οι μικρομεσαίοι έμποροι στο βαθμό που έχουμε εμπεδώσει τον κοινωνικό μας ρόλο είμαστε θετικοί στη διατήρηση ενός τέτοιου δικαιώματος των εργαζομένων, ακόμα και εάν χρειαστεί να περιορισθεί για να σωθεί». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε πως έχει τόσο στην κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων, όσο και στη νέα σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων το επίδομα γάμου διεσώθη και εξακολουθεί να ισχύει.
Παράλληλα υπέρ της διατήρησης του επιδόματος γάμου θα ταχθεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια