Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΣΤΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ


Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής που χορηγείται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό.

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση (με συντελεστή 15%) του επιδόματος αλλοδαπής που χορηγείται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα με την υπ’ αριθμ. 1840/2013 απόφασή της η Ολομέλεια-υπό την προεδρία του κ.Μενουδάκου-
--> τονίζει τον αποζημιωτικό χαρακτήρα του επιδόματος αλλοδαπής, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό με εντολή για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των 30 ημερών, λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα προς εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών και του αυξημένου κόστους διαβίωσης σε ξένη χώρα και προς κάλυψη των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται και στα πλαίσια της αποτελεσματικής διεξαγωγής της υπηρεσίας τους.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ολομέλεια, βάσει των συνταγματικών διατάξεων και συγκεκριμένα του αρ.4 περί ισότητας και του αρ .78 σχετικά με τις προϋποθέσεις επιβολής φόρων, το επίμαχο επίδομα δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος. Λόγω δε του αποζημιωτικού του χαρακτήρα το ύψος του προσδιορίζεται ανάλογα με τη χώρα που αποσπάται ο εκάστοτε υπάλληλος καθώς και από τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια