Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


της Eλένης Tροβά - 17/5/2013
Ένα βιβλίο «γραμμένο με πόνο ψυχής», «απόσταγμα» των χιλιάδων δράσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη μάχη της κατά του εγκλήματος στο Διαδίκτυο, αποτελεί το πόνημα του διευθυντή της, Μανώλη Σφακιανάκη, με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» (εκδόσεις Λιβάνη).

«Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό. Φτάσαμε στο σημείο να διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές. Είναι βαρύ το φορτίο που έχουμε να σηκώσουμε», παρατήρησε ο Μανώλης Σφακιανάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.

«Το βιβλίο γράφτηκε με πόνο ψυχής, είναι ένα απόσταγμα των χιλιάδων δράσεων που κάνουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια στο θέμα αυτό ακολουθώντας το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο κ. Σφακιανάκης δεν παρέλειψε να τονίσει, ωστόσο, τη σημασία του Διαδικτύου, καθώς «είναι μονόδρομος στην πρόοδο του ανθρώπου και του πολιτισμού μας», αλλά πρέπει να υπάρχει η γνώση των κανόνων χρήσης του.

Έναν πρακτικό οδηγό των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο (παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, διακίνηση παράνομων ουσιών, πειρατεία λογισμικού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, εθισμός και ψυχογενής ανορεξία στο Διαδίκτυο), αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του αποτελεί το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο».

Την έκδοση συνυπογράφουν μαζί με τον Μανώλη Σφακιανάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.

«Η καινοτομία του βιβλίου είναι ότι αποτελεί το πρώτο διεπιστημονικό σύγγραμμα για το θέμα αυτό, όπου ένας καταξιωμένος αστυνομικός διευθυντής συνεργάζεται με ειδικούς της ψυχικής υγείας» εξήγησε ο κ. Σιώμος.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται, εξάλλου, και το προφίλ του Έλληνα εθισμένου στο Διαδίκτυο.

Ο εθισμός εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια (σε ποσοστό 90%), με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Ο μέσος όρος των ετών χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή πριν από τη διάγνωση του εθισμού είναι τα έξι χρόνια.

Οι εθισμένοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο περίπου 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ εθίζονται σε ποσοστό 97% στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι σε ποσοστό 79%, σε Ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%.

Τέλος, στο 72% των περιπτώσεων η ψυχιατρική συμπτωματολογία έπεται του εθισμού.

http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια