Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ (?)


Ανοιχτός πόλεμος ξέσπασε στον χώρο της Δικαιοσύνης, με τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να παραδίδουν όλες τις δικογραφίες που είχαν στα χέρια τους, διαμαρτυρόμενοι για τον ορισμό εισαγγελέα διαφθοράς με αρμοδιότητες που συμπίπτουν, όπως υποστηρίζουν, με τις δικές τους.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να ορίσει ως εισαγγελέα διαφθοράς Αθηνών την κα Ελένη Ράικου, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν όλες τις υποθέσεις που χειρίζονταν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στην ενέργειά τους αυτή προχώρησαν στις 2 Μαΐου, αφού προηγουμένως είχαν ενημερώσει τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θεωρούν ότι ο νέος νόμος που θεσμοθετεί τον εισαγγελέα διαφθοράς είναι ταυτόσημος με αυτόν που καθορίζει τις δικές τους αρμοδιότητες. Σύμφωνα μάλιστα με τους οικονομικούς εισαγγελείς, δεν εξαιρεί ούτε τις υποθέσεις που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή.

Παράλληλα, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς διεμήνυσαν πως δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους, μετά το ερώτημα που απεστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανανέωση ή μη της θητείας τους από το ΑΔΣ. Με έγγραφες δηλώσεις που απέστειλαν ξεκαθαρίζουν πως δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους, η οποία, όπως είναι γνωστό, λήγει τον Ιούνιο, ενώ έχει ήδη παραταθεί μία φορά.

Επίσης, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ενημέρωσαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών ότι διαβιβάζουν και τον φάκελο που αφορά στην εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να προβούν σε καμία περαιτέρω ενέργεια για την αποτίμηση του υλικού που έχουν ήδη συγκεντρώσει.

Έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον κ. Παντελή, οι δύο εισαγγελείς προχώρησαν στην κίνησή τους αυτή, κατ’ εφαρμογή, όπως εξηγούν, των διατάξεων 75 και 76 του Ν. 4139/2013 που θεσμοθετεί τον εισαγγελέα διαφθοράς και καθορίζει τις αρμοδιότητές του.

Με την ενέργεια αυτή, πάντως, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς απέφυγαν τα… δύσκολα, αφού ανάμεσα στις υποθέσεις που επεστράφησαν είναι και οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, το CDS και πολλές άλλες. Για τις χρηματοδοτήσεις μάλιστα των κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν θέμα χρόνου η άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς είχε ήδη κλείσει ο κύκλος των υπόπτων. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πίσω από την κίνηση αυτή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη την οργή αλλά και την πικρία τους για το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ).

zougla.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια