Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΑΝΔΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό τηςΓιώργο Κώτσηρα και τα μέλη δ.σ. Βενιαμήν Μπατή και Κυριακή Σταμαδιάνου, πραγματοποίησε, σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ.Βρούτση.

Η Ένωσή μας έθεσε διεξοδικά τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στους νέους συναδέλφους, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τομείς που ανήκουν στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Κατατέθηκε δε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στον Υπουργό το κάτωθι Υπόμνημά μας:


«Αθήνα, 20 Μαΐου 2013



Αξιότιμε κ.Υπουργέ Εργασίας,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, οι νέοι άνθρωποι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τα λάθη προηγούμενων γενεών και πρακτικών που μας έφεραν στο σημερινό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι νέοι επιστήμονες να μην μπορούν να παραμείνουν επαγγελματικά αξιοπρεπείς και ενεργοί, μένοντας συχνά στο περιθώριο, στερώντας τη χώρα από ένα εξαιρετικά καλλιεργημένο ανθρώπινο δυναμικό. Κάποιοι από αυτούς μεταναστεύουν και η χώρα, εκ των πραγμάτων «γερνάει». Η διαρροή επιστημόνων προς το εξωτερικό αποτελεί οδυνηρή συνέπεια της κρίσης για όλους μας.

Οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες δυσκολίες που δυσχεραίνουν την επαγγελματική τους ύπαρξη. Υπερφορολόγηση στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει δημιουργία συνθηκών που συχνά οδηγούν στη λύση της εξόδου από το επάγγελμα και την κοινωνία. Κανένα κίνητρο, καμία ειδική πρόνοια. Η συντονισμένη δράση της Πολιτείας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η Ένωσή μας σας καλεί να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, των νέων νομικών και να συνδράμετε στην κινητροδότησή τους ώστε να παραμείνουν ενεργοί και αξιοπρεπείς.

Αιτούμαστε να αξιολογήσετε τις κάτωθι προτάσεις και να προβείτε στις αναγκαίες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ασκούμενους και νέους δικηγόρους μέχρι 7 έτη άσκησης του επαγγέλματος, σε ποσά που ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές παροχές, αλλά και στα πενιχρά εισοδήματα. Σας ενημερώνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων συναδέλφων αδυνατεί πλήρως να καταβάλλει τις εισφορές του.

- Κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής μετάταξης στην επόμενη ασφαλιστική βαθμίδα ανά τριετία, ρύθμιση η οποία οδηγεί σε εξωφρενική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μετά την 5ετία

- Συνάρτηση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών με το ετήσιο εισόδημα και την εν γένει φοροδοτική ικανότητα

- Αναπροσαρμογή του θέματος της ασφάλισης των ασκούμενων δικηγόρων και, σε κάθε περίπτωση, άμεση μείωση των εισφορών τους. Επίσης, δυνατότητα επιλογής φορέα ασφάλισης εάν ασκούμενοι δικηγόροι ασφαλίζονται ήδη από άλλον φορέα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σας ενημερώνουμε ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, συχνά, μεγαλύτερες από το εισόδημα ολόκληρων μηνών εργασίας.

- Συνδρομή του Υπουργείου σας στη ένταξη του δικηγορικού επαγγέλματος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι συνάδελφοι να επωφεληθούν από προγράμματα. Το δικηγορικό επάγγελμα είναι μονίμως τα τελευταία έτη εκτός των επιλεγμένων σε προγράμματα ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ.

Κύριε Υπουργέ,

Τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά. Τα αιτήματά μας είναι η «φωνή» αγωνίας ενός εκ των πιο δημιουργικών, καταρτισμένων και αξιοπρεπών κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να συνταχθεί εμπράκτως με τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τους νέους νομικούς, οι οποίοι είναι αυτοί που μαστίζονται βίαια και ΑΔΙΚΑ.»

Η ΕΑΝΔΑ προσπαθεί με όλους τους διαθέσιμους τρόπους να αναδεικνύει τα προβλήματα των νέων συναδέλφων και να είναι υπεύθυνα παρούσα σε κάθε δυνατή δυνατότητα διαβούλευσης, εντός μιας πολύ δύσκολης περιόδου, εξαντλώντας όλους τους τρόπους διαπραγμάτευσης που της παρέχονται.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ................................................................................Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ.........................................................ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια