Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ


Σε οριστική απόλυση μετέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την πειθαρχική ποινή της εξάμηνης προσωρινής παύσης που είχε επιβληθεί σε εκπαιδευτικό λόγω μακροχρόνιας και αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του...
Το ΣτΕ με την απόφασή του έκανε δεκτή την σχετική αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή και παράλληλα απέρριψε την αίτηση του εκπαιδευτικού που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, με την οποία του επιβλήθηκε η πειθαρχική της εξάμηνης προσωρινής παύσης.

Με απόφασή του, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (1670/2013) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο εκπαιδευτικός και δέχτηκαν ότι υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα που του αποδίδονται, για τα οποία πρέπει να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης. Τα πειθαρχικά παραπτώματα που αποδίδονται στον εκπαιδευτικό είναι αυτά: 1) της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του πάνω από 22 συνεχόμενες ημέρες και 2) της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας.

Το 2007 το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, έκρινε ότι ο εκπαιδευτικός υπέπεσε στα αποδιδόμενα σ’ αυτόν πειθαρχικά παραπτώματα και του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης. Στη συνέχεια, όμως ο εκπαιδευτικός άσκησε ένσταση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο το Νοέμβριο του 2008 την έκανε δεκτή και μετέτρεψε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης σε προσωρινή παύση έξι μηνών.

Ο εκπαιδευτικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η δευτεροβάθμια απόφαση, ενώ παράλληλα ο κ. Ρακιντζής ζήτησε από το ΣτΕ να μεταρρυθμιστεί η πειθαρχική απόφαση του επίμαχου εκπαιδευτικού και να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης. Οι δυο αυτές αιτήσεις συνδικάστηκαν, με το ΣτΕ να κάνει δεκτή την αίτηση του κ. Ρακιντζή και τον εκπαιδευτικό να χάνει τη δικαστική μάχη.

Όπως προέκυψε από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε ο εκπαιδευτικός που υπηρετούσε στην Θεσσαλονίκη, μετά την μη επανεκλογή του ως σχολικού συμβούλου (28.3.2003) και μέχρι την ημέρα που ανέλαβε υπηρεσία σε Γυμνάσιο των Αθηνών (13.6.2005), δηλαδή συνολικά δυο χρόνια, δυο μήνες και 16 ημέρες, απείχε παράνομα από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντά του και με δική του υπαιτιότητα, ενώ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του υπουργείου Παιδείας. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το επίμαχο διάστημα ο εκπαιδευτικός ελάμβανε κανονικά το μισθό του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια