Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΙΚΑ


Ένα ουσιώδες σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών - μέσω τραπεζικών δανείων προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ.

Στόχος είναι η αποπληρωμή των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνεται σε περισσότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ο νόμος (και οι οποίες θεωρούνται λίγες, ιδιαίτερα για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά).

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος πρότεινε με επιστολή του στις διοικήσεις της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων - δανείων που θα δίνουν στις επιχειρήσεις και σε εργοδότες τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις - έως και σε 72 και έναντι χαμηλότερου επιτοκίου από το 8,5% που ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα.

Στα εναλλακτικά σενάρια εξόφλησης των οφειλών, σε συνδυασμό με τη λήψη τραπεζικού δανείου, θα μπορούσαν να «μπουν», μειώνοντας το κόστος του δανεισμού, και οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως 50% ως εξής:

• Για εφάπαξ εξόφληση μείωση προσαυξήσεων 50%.
• Για ρύθμιση σε 12 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 40%.
• Για ρύθμιση σε 24 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 35%.
• Για ρύθμιση σε 36 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 30%.
• Για ρύθμιση σε 48 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 25%.

Σύμφωνη φαίνεται να είναι και η γνώμη του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του σχεδίου δανειοδότησης των οφειλετών, θεωρώντας ότι «αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, η ρύθμιση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα». Οι οφειλές στα Ταμεία «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) και η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά να ενισχύσει τα μειωμένα, εξαιτίας της ύφεσης, έσοδα των Ταμείων μέσα από την είσπραξη «όσο το δυνατόν περισσότερων» από τη ρύθμιση όσων ληξιπρόθεσμων μπορούν να εισπραχθούν (σχετικό «ξεκαθάρισμα» άρχισε να κάνει ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Γιάννης Βρούτσης ενόψει της ανάληψης από το ΙΚΑ της είσπραξης των οφειλών των μεγάλων Ταμείων).

Ασφαλιστικές δικλίδες

Η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση «θα γίνεται με μηνιαίες δόσεις και μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό πρώτα τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ ενδεχομένως και για το τελευταίο 24μηνο», όταν δηλαδή η επιχείρηση καταβάλλει δόσεις μόνο προς την τράπεζα προκειμένου να εξοφλήσει τη δανειακή της ενίσχυση.

Πρόσθετη «εγγύηση» για τα δάνεια θα μπορεί να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ με βάση τις συζητήσεις που ήδη κάνουν τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου σε υψηλό επίπεδο, με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων, επιμελητηρίων αλλά και με στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος όπου κοινοποιήθηκε η σχετική πρόταση - επιστολή. Αυτό που απομένει είναι να καθοριστούν τα τραπεζικά κριτήρια (τόκοι, διαδικασίες κ.ά.) με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα δάνεια.

http://www.newsbomb.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια