Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΣΤΕ ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!!


Του Παναγιώτη Στάθη

Χωρίς αντίκρισμα ήταν τελικά η προσπάθεια του Συμβουλίου Επικρατείας που κατάφερε με βάση τα νέα μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης να μειώσει κατά 10% το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων που αποτελούσε βασικό στόχο για την κατ΄ επέκταση αύξηση των εσόδων.

Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκος κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ομάδας της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των αναιρέσεων κατά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αλλά αντίθετα τον αύξησε, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» η προσπάθεια των δικαστών να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεκαθάρισε πώς οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιβάλλουν «φίλτρο» εισόδου υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως είναι η αύξηση παραβόλων, κ.λπ., προκειμένου να επέλθει αποσυμφόρηση του δικαστηρίου από το μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων, έφερε αποτέλεσμα όμως «φρόντισε» το δημόσιο να εξαφανίσει την επιτυχία.

Αναιρέσεις αφειδώς!!!

Όπως επισημαίνεται το Δημόσιο όπως και οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν παράβολο για τα ένδικα μέσα που ασκούν και έτσι δεν υπάρχει επιβάρυνση στο Δημόσιο για την σωρεία των αβάσιμων αναιρέσεων και εφέσεων που καταθέτουν επί λυμένων νομικών θεμάτων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων της χώρας έχουν εκδοθεί σε βάρος του Δημοσίου, παρατείνεται η εκτέλεσή τους.

Ήδη μάλιστα η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, ασχολήθηκε με το αν πρέπει να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στο Δημόσιο, εάν καταθέτει αβάσιμες αναιρέσεις και εφέσεις για λυμένα οριστικά και αμετάκλητα νομικά ζητήματα.

Μάλιστα στις περιπτώσεις αβασίμων αναιρέσεων του Δημοσίου προτάθηκε τα πρόστιμα να μην επιδικάζονται υπέρ του Δημοσίου (έτσι ώστε να μην «φεύγουν από την μια τσέπη και να πηγαίνουν στην άλλη»), αλλά να επιδικάζονται υπέρ άλλων φορέων όπως είναι το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το Ταμείο Νομικών, κ.λπ. Ηδη μάλιστα το ΣτΕ επιδίκασε πρόστιμο στο δημόσιο για την εμμονή του να καταθέτει αναιρέσεις σε υποθέσεις καταβολής οικογενειακού επιδόματος που ήταν όμως κάτω του προβλεπόμενου ορίου (πλαφόν) εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ με αποτέλεσμα το δικαστήριο να απασχολείται για μεγάλο χρονικό διάστημα επί αβασίμων υποθέσεων. Τα πρόστιμα αυτά επιδικάστηκαν υπέρ του Ταμείου Νομικών.

www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια