Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

"ΠΝΙΓΕΤΑΙ" ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΕΙΜΑΡΡΟ" ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το δικαστικό σύστημα, καθώς η Δικαιοσύνη πνίγεται από τον τεράστιο συσσωρευμένο όγκο υποθέσεων, αστικών και ποινικών, ενώ η γραφειοκρατία επιδεινώνει την κατάσταση με τους δικαστές να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις χιλιάδες υποθέσεις που εισάγονται, κάθε χρόνο, προς εκδίκαση.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, σε ένα έτος είχε να «διαχειρισθεί» 400.000 μηνύσεις και 184.000 αγωγές!

Ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστών που φθάνει τους 380 δεν επαρκεί, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τη Διοίκηση και τους υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων του Δικαστηρίου. Η αύξηση τόσο των σοβαρών ποινικών υποθέσεων, αλλά και εκείνων που υπάγονται στον ειδικό νόμο 4022 του 2011 για την «κρατική διαφθορά», απασχολεί αποκλειστικά 12 δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι ερευνούν μόνο αυτές τις υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αστικών υποθέσεων, κυρίως εκείνων που αφορούν την έκδοση διαταγών πληρωμής, έφθασαν σε ένα χρόνο τις 38.000 μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ συνολικά σε ένα χρόνο εκδόθηκαν από το Δικαστήριο 97.000 αστικές αποφάσεις και περίπου 120.000 ποινικές.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Εφετείο της Αθήνας όπου μόνον τα αδίκαστα κακουργήματα ξεπερνούν τις 5.000, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί ακόμα και στον Άρειο Πάγο όπου οι συνολικές υποθέσεις που εκδικάζονται κάθε χρόνο σε όλα τα τμήματα του ανωτάτου δικαστηρίου ξεπερνούν τις 20.000!

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι καθημερινή η εικόνα που αντικρίζουν οι πολίτες στα δικαστήρια της Αθήνας, ακόμα και στον Άρειο Πάγο, όπου χιλιάδες φάκελοι μεταφέρονται από κτίριο σε κτίριο και από γραφείο σε γραφείο με καρότσια του σούπερ μάρκετ, ενώ οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και η δικαστική γραφειοκρατία συνθέτουν την αναποτελεσματική και αναχρονιστική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Επιπροσθέτως, οι κτιριακές υποδομές -αν και βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια με την ανέγερση νέου Εφετείου και του Ειρηνοδικείου στην Αθήνα- κρίνονται ανεπαρκείς καθώς το «κύμα» των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια δεν ανακόπτεται ούτε με θεσμούς που ήδη ισχύουν περί τη σύντομη εκκαθάριση των υποθέσεων, όπως η δικαστική διαμεσολάβηση. Το μέτρο που επιτρέπει για τις αστικές υποθέσεις σύντομη επίλυση από δικαστή που διαμεσολαβεί μεταξύ των αντιδίκων και επιλύει άμεσα τη διαφορά τους εκτός δίκης, ενώ ισχύει ένα περίπου χρόνο, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας μόλις 60 πολίτες προσέφυγαν στις υπηρεσίες του ειδικού δικαστή – διαμεσολαβητή, ενώ στο Εφετείο που ο θεσμός ισχύει από τον Απρίλιο ούτε ένας!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια