Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

HRW ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


Ανάκληση της διάταξης για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ζήτησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις ελληνικές αρχές την ανάκληση διάταξης , η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εξαναγκάζονται μέλη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων σε εξετάσεις για τον ιό HIV.
Η επίμαχη διάταξη αφορά στην καταπολέμηση της διάδοσης μολυσματικών ασθενειών και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα και το AIDS/HIV και ορίζει υποχρεωτικούς ελέγχους και επιβολή υγειονομικών περιορισμών(καραντίνα), όπου αυτοί κρίνονται απαραίτητοι, με σκοπό την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Επίσης περιγράφονται και οι ομάδες υψηλού υγειονομικού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι ιερόδουλες και οι παράνομοι μετανάστες. Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι λόγω της ασάφειας της διάταξης, δίδεται η ευχέρεια στις αστυνομικές δυνάμεις και στις αρμόδιες αρχές να κάνουν κατάχρηση εξουσίας επί των ιδιαίτερων αυτών κοινωνικών ομάδων, εξαναγκάζοντάς τα μέλη τους σε ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες που, πολλές φορές, δεν είναι απαραίτητες ή που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η επίμαχη ρύθμιση, η οποία είχε εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2012, είχε ανακληθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για να γίνει η επαναφορά της την 1η Ιουλίου 2013, από το νέο υπουργό Υγείας κ. Α Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επαναφορά της διάταξης συνιστά «ένα βήμα πίσω στον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων», καθώς είναι «προσχηματική και ασαφής».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι άκρως σημαντικοί, αλλά πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση στάθμιση με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, καθώς δε χρήζουν όλες οι περιπτώσεις του ειδικού υγειονομικού χειρισμού που επιβάλλει η επίμαχη ρύθμιση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια