Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Θετική στάση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων, υποδίκων και κρατουμένων σε άδεια» φαίνεται να έχει η πλειονότητα των εμπλεκόμενων, εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι περισσότεροι φορείς συμφώνησαν στα προτεινόμενα μέτρα ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατουμένων («βραχιολάκι», γεωεντοπισμός κλπ), με γνώμονα πάντα την επείγουσα ανάγκη αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Συμφωνία επί της αρχής εξέφρασαν η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ένωση Ποινικολόγων, η οποία όμως ζήτησε να αποφασίζει το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για τις εξαιρέσεις εφαρμογής του συζητούμενου μέτρου, δεδομένου ότι περισσότεροι του ενός τρίτου των κρατουμένων βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση.

Θετική τοποθέτηση πραγματοποίησε και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Β. Θάνου, εισηγούμενη ωστόσο διεύρυνση των εξαιρέσεων από την εφαρμογή του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτές και τα κακουργήματα της εκβίασης και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ζήτησε να μην ατονήσουν οι υφιστάμενοι τρόποι εναλλακτικής έκτισης ποινών, όπως οι αγροτικές φυλακές, η ημιελεύθερη διαβίωση και η προσφορά κοινωνικής εργασίας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια