Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ


Διαδικασία ειδικής διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις που υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν.3869/2010 περί ανακούφισης των δανειοληπτών, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση.

Στόχος της ειδικής αυτής διαδικασίας είναι η επιτάχυνση της διευθέτησης των σχετικών υποθέσεων με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν προσφύγει σε αυτά, για αναδιάρθρωση των χρεών τους, ανέρχεται στις 45.000, ενώ οι αιτήσεις που υποβάλλονται σήμερα παίρνουν δικάσιμο για το 2017-2020.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, «Εφόσον αποφασισθεί η εισαγωγή της ειδικής διαμεσολάβησης ως στάδιο της προδικασίας του Ν. 3869/2010, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον οφειλέτη, ιδίως ως προς το ζήτημα της αμοιβής του διαμεσολαβητή και της υποχρεωτικότητας της παράστασης δικηγόρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου». Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως διαμεσολαβητές και επαγγελματίες άλλων επιστημονικών κλάδων.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου, πρόκειται να προωθηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και να ενισχυθεί σημαντικά ο θεσμός της διαμεσολάβησης, με την αύξηση του αριθμού των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων διαμεσολαβητών που διενεργούνται από την αρμόδια Επιτροπή.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια