Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥΣ


Επιχειρησιακό σχέδιο για να αναγκάσει τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους που δεν εμφανίζονται στο δημόσιο ταμείο να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο, όμως, περιλαμβάνει και ένα μέτρο ακραίο που αντί να βοηθήσει το δημόσιο ταμείο μπορεί να γονατίσει ακόμη περισσότερο την αγορά τιμωρώντας ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι χρωστούν στο δημόσιο.

Το μέτρο αυτό είναι η απώλεια της φορολογικής ταυτότητας όσων χρωστούν στο δημόσιο. Η απώλεια, όπως έγινε γνωστό, θα γίνεται μέσω της ακύρωσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης που χρωστά. Ουσιαστικά, όποιος χρωστάει θα οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες εκτός αγοράς και σε λουκέτο καθώς δεν θα μπορεί ούτε να εκδώσει αλλά ούτε και να λάβει κάποιο φορολογικό στοιχείο (π.χ. τιμολόγιο, απόδειξη παροχής υπηρεσιών).

Το μέτρο είναι ακραίο. Και είναι ακραίο διότι θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο θάνατο επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς το δημόσιο αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες δεν έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτά τα χρέη. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις έχουν διακόψει σχέσεις με το δημόσιο ταμείο επειδή το ίδιο το δημόσιο του χρωστά πολύ μεγάλα ποσά από ΦΠΑ που δεν έχει επιστραφεί. Δηλαδή το δημόσιο θα τιμωρήσει επιχειρήσεις που του χρωστούν ενώ στην ουσία αυτό ευθύνεται για το ότι το ταμείο τους έχει στεγνώσει. Επίσης, σε πολύ δυσμενή θέση θα βρεθούν και επιχειρήσεις που έχουν απαιτήσεις από άλλες επιχειρήσεις. Δηλαδή τις έχουν «φεσώσει» άλλες επιχειρήσεις και αυτές έχουν οδηγηθεί αναγκαστικά σε στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους και το δημόσιο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια