Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Στην Βουλή κατατέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο [Link] του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος αποτελείται από δέκα Κεφάλαια και δύο Παραρτήματα και με τον οποίο επιχειρείται η απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών.

Οι προωθούμενες διατάξεις – μεταξύ των οποίων η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και η τροποποίηση στην παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών - έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι ήδη έχουν εξαγγείλει 48ωρη αποχή [Link] για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμενα, σημεια τριβης [Link] στο νεο Κωδικα Δικηγορων αποτελουν τόσο η απελευθέρωση των δικηγορικών αμοιβών με την κατάργηση των κατώτατων ορίων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όσο και οι ρυθμίσεις για την χωρίς περιορισμούς εγκατάσταση και λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι δικηγορικές αμοιβές θα καθορίζονται πλέον ελεύθερα, με συμφωνία δικηγόρου-πελάτη και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μη ύπαρξης συμφωνίας, προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές (2% για αγωγές έως 200.000, με κλιμακούμενη μείωση του ποσοστού ανάλογα με την αξία της διεκδικούμενης απαίτησης). Όσον αφορά στις δικηγορικές εταιρείες, απελευθερώνεται η ίδρυσή τους, με τη δυνατότητα διατήρησης παραρτημάτων, τόσο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια