Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ




Το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων του Πειραιά είναι ζήτημα που προφανώς δεν απασχολεί μόνο τους δικηγόρους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μέχρι στιγμής (ανεξήγητη) επιμονή του Προέδρου μας κ. Μανουσάκη, για την μεταφορά των δικαστηρίων εκτός της πόλης, στο κτίριο Κεράνη, εκθέτει τον κλάδο στα μάτια των Πειραιωτών που εύλογα – κατά την άποψη μας – θεωρούν ότι οι δικηγόροι αδιαφορούν για τα συμφέροντα και το μέλλον της πόλης και ενδιαφέρονται, κατά το κοινώς λεγόμενο, μόνο για την «πάρτη» τους.


Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική, αλλά δυστυχώς, όπως πάντοτε δύσκολα εξηγήσιμη καθώς απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν υπάρχει (υπενθυμίζουμε για άλλη μία φορά ότι στη συνεδρίασης της 17ης Ιουλίου 2012 αποφασίστηκε ο σχηματισμός φακέλου για το εν λόγω κτίριο) και μετά βεβαιότητας….. υπογράφουμε αφενός ότι ο κ. Μανουσάκης δεν διεξήγαγε «μυστικό» γκάλοπ μεταξύ των δικηγόρων , ώστε να δείχνει τέτοιο ζήλο γιατί οι συνάδελφοι επιθυμούν διακαώς να μεταφερθούν τα δικαστήρια στον Κεράνη, και αφετέρου ότι αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι) δικηγόροι Πειραιά αντιδρούν και συγκεντρώνουν μάλιστα υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας.

Εξ ονόματος λοιπόν ποίου μιλάει ο κ. Μανουσάκης και ποιόν άραγε εκπροσωπεί ; Και δεν είναι επαρκής ως δικαιολογία η ακαταλληλότητα του κτιρίου της Σκουζέ, την οποία άλλωστε και εμείς γνωρίζουμε , αφενός γιατί δεν έχουμε δει τον Πρόεδρο μας να «μάχεται» προκειμένου να γίνουν έστω και αναγκαίες επισκευές του νυν δικαστικού μεγάρου (λ.χ. των ανελκυστήρων που τόσο ταλαιπωρούν δικηγόρους, υπαλλήλους, δικαστές και διαδίκους), αφετέρου γιατί δεν τον είδαμε να διεκδικεί με την ίδια ζέση το οικόπεδο ΧΡΩΠΕΙ, στο οποίο άλλωστε είχαν χωροθετηθεί τα δικαστήρια με νόμο! Και επιπλέον, όπως ορθά του επισημάνανε στην ανοικτή συνέλευση φορέων της πόλης της 27ης Αυγούστου 2013, «όποιος θέτει το ζήτημα αποκλειστικά ως δίλημμα μεταξύ Σκουζέ και Κεράνη, επί της ουσίας υπογράφει τη μόνιμη παραμονή των δικαστηρίων στη Σκουζέ».

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι αύριο στις 3:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΠ (στον 2ο όροφο) νέα ανοικτή συνέλευση φορέων (την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε) για το ζήτημα αυτό (η ανακοίνωση του ΕΒΕΠεδώ).

Αντιγράφουμε από το portal του Ε.Β.Ε.Π. το από 28.8.2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ επισημαίνοντας ότι παρότι ο κ. Κορκίδης αναφέρεται σε υπουργική απόφαση, εμείς δεν γνωρίζουμε να έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση μέχρι σήμερα (και βεβαίως αν κάποιος έχει διαφορετική πληροφόρηση μπορεί να μας ενημερώσει).




Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π. ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με νέα επιστολή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαρ. Αθανασίου, την οποία κοινοποίησε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Δήμαρχο Πειραιά, στους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων, στους Βουλευτές Α’ Πειραιά και στα μέλη του Άτυπου Συμβουλίου Πόλης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την απόλυτη αντίθεσή του στη λανθασμένη απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων εκτός της πόλης μας. Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς αντιτίθεται πλήρως στο αίτημα του Δ.Σ.Π. και στην Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά εκτός του κέντρου της πόλης, αλλά και εκτός των ορίων του Δήμου Πειραιά. Σύμφωνα μάλιστα με εκθέσεις ειδικών, τεσσάρων Υπουργείων, αξίζει να γνωρίζετε τα εξής ενδιαφέροντα για την επιλογή ενός κτηρίου Διοίκησης και τη χωροθέτησή του, που ίσως χρήζουν σοβαρής εξέτασης από το Υπουργείο σας αλλά και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα :

1. Δεν περιλαμβάνεται μέσα στις ζώνες καταλληλότητας των κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και των Δημοσίων Οργανισμών, τις οποίες ........

έχει εγκρίνει η E.E. του Οργανισμού Αθήνας για θεσμοθέτηση.

2. Δεν υπάρχει σήμερα επαρκές σύστημα μαζικών μεταφορών προς τη συγκεκριμένη θέση, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στους πολίτες που επισκέπτονται τα Δικαστήρια, ενισχύοντας κατά βάση τη χρήση του I.X., με αρνητικές συνέπειες.

3. Δεν συναρτάται η χωροθέτησή του με άλλες συνεργαζόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία των Υπηρεσιών, άρα και η λειτουργία τους. Επίσης, η μονομερής χωροθέτησή του δεν αναμένεται να συνοδευτεί από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

4. Από κυκλοφοριακή άποψη ειδικότερα, η θέση των κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θηβών δεν συνδέεται με τις γραμμές του Μετρό, ούτε εντάσσεται σε δίκτυο βασικών αξόνων κυκλοφορίας, από το οποίο να διέρχονται γραμμές κορμού των αστικών συγκοινωνιών. Μια επικείμενη νέα γραμμή λεωφορείου με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού η θέση που συζητείται για τη χωροθέτηση, δεν έχει ζήτηση μητροπολιτικής εξυπηρέτησης από το σύνολο του Λεκανοπεδίου και της νησιωτικής χώρας.

5. Τα κριτήρια επιλογής της θέσης για το κτίριο των Δικαστηρίων Πειραιά, στις δυτικές περιοχές του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη, χωρίς νέα δόμηση και σε ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με επανάχρηση για γραφεία και αίθουσες Δικαστηρίων με σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα μάλιστα και με τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας για ζώνες καταλληλότητας, η συγκεκριμένη περιοχή του Ρέντη, δεν διασφαλίζει τα πρόσθετα και κρίσιμα κριτήρια εξυπηρέτησης, είτε από το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς, είτε από πληθώρα συγκοινωνιακών γραμμών αστικών συγκοινωνιών.H θέση στις αποθήκες Κεράνη στη Θηβών, είναι έκκεντρη και απομακρυσμένη και δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια μητροπολιτική χωροθέτηση και εγκατάσταση ενός σημαντικού κτηρίου Δημόσιας Διοίκησης, όπως τα Δικαστήρια.

Ορισμένες ουσιώδεις συνθήκες που πρέπει ενδελεχώς μεταξύ άλλων να διερευνηθούν είναι οι εξής:

(α) Εάν υφίσταται κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας μετακίνησης. Όσοι ζουν ή περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο, γνωρίζουν τις σχετικές δυσκολίες.

(β) Εάν έχει ελεγχθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη αμίαντου στο κτίριο. Έχει η Γενική Διεύθυνση Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας γνώμη, για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα ;

(γ) Εξίσου σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως Υπουργείο κοινωνικών θεμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση, τόσο στους Δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, όσο και στους επισκέπτες και κυρίως στα ΑμεΑ. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, ένα βασικό επιχείρημα που ακούγεται από το Δ.Σ.Π. είναι ότι, μια τέτοια μετακίνηση θα «ανακουφίσει» τα Δικαστήρια από τις κάθε είδους κοινωνικές αντιδράσεις, όμως η υπερσυγκέντρωση των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα μόνο κτήριο μήπως τελικά τις«διευκολύνει»;

Εν κατακλείδι τα αναπάντητα ερωτήματα του Ε.Β.Ε.Π. είναι με ποιά κριτήρια προτάθηκε και αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρή μεταστέγαση;

(α) Η εξυπηρέτηση των πολιτών;

(β) Η διευκόλυνση των εργαζομένων στα Δικαστήρια; ή

(γ) Τα οικονομικά οφέλη ;

Η απάντηση μάλλον συγκλίνει στο τρίτο και εάν δεν αφαιρούσε σημαντικούς πόρους από τον Πειραιά, θα μπορούσαμε λόγω των δυσμενών συγκυριών να το αποδεχθούμε. Ως γνωστό το κτήριο ανήκει στα προς πώληση ακίνητα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και η εγκατάσταση των Δικαστηρίων με σταθερό μίσθωμα 1,3 εκ. € αποτελεί «προίκα» για αρκετούς αγοραστές. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιθανό οικονομικό όφελος δεν υπολογίζεται στενά μόνο από τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου, όπως ενοίκιο και κοινόχρηστα, αλλά προσμετρώνται παράγοντες όπως η απώλεια εσόδων και υπεραξίας από τον Πειραιά και η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τη μετακίνηση από και προς το νέο κτήριο ή οι χαμένες ώρες στο δρόμο, για εργαζόμενους και πολίτες.

Το κτήριο επί της οδού Θηβών 196-198 στο δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, γνωστό και ως «Καπναποθήκες Κεράνη», αλλά επίσης γνωστό και ως «κτήριο του Λαλιώτη», προορίζονταν εκτός των Δικαστηρίων να στεγάσει τα Υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Ε.Ο.Τ., το ΥΠ.ΟΙΚ., το Υπουργείο Εργασίας και το Ι.Κ.Α., χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη. Για ποιούς λόγους άραγε; Το συγκεκριμένο κτήριο, από «γυμνός σκελετός», μετασκευάσθηκε σε κτήριο επιτελικής Δημόσιας Διοίκησης –κτήριο Υπουργείων, με ευθύνη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.). Δεδομένου ότι οι εργασίες που αφορούσαν στη στατική ενίσχυση του κτηρίου, έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το έτος 1999, καθίσταται επιτακτικά αναγκαίο:

• Να γνωστοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου, καθώς και τα πορίσματα κάθε άλλης Επιτροπής που πραγματοποίησε τμηματικές ή οριστικές παραλαβές των επεμβάσεων, στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου των «Καπναποθηκών Κεράνη».

• Να καταστεί ευρέως γνωστό το αντίγραφο του αρχικού συμβολαίου αγοράς του ακινήτου καθώς και αντίγραφα κάθε τροποποιητικής πράξης επί του αρχικού συμβολαίου, με τις εξ αυτών προβλεπόμενες εργασίες για την παράδοση του κτιρίου ως «έτοιμου τελικού προϊόντος», το οποίο προοριζόταν να στεγάσει αρχικά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και μετέπειτα με χρονική σειρά τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Οικονομικών και πιο πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και το Ι.Κ.Α

• Να δοθεί στη δημοσιότητα ο ακριβής προϋπολογισμός των εργασιών και των εξόδων μεταφοράς των Δικαστηρίων, προκειμένου να καταστούν σαφή τα οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των επεμβάσεων διαμόρφωσης και διαρρύθμισης στο εν λόγω κτήριο.

Κύριε Υπουργέ,

Το απευκταίο σχέδιο της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά, στο πρώην κτήριο των Καπναποθηκών Κεράνη στη Νίκαια-Ρέντη, δεν είναι αποδεκτό από το Ε.Β.Ε.Π., ενώ σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, έχουν διατυπώσει ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ.


Κανείς δεν μπορεί με τόση ευκολία να «καταστρέφει» τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης του Πειραιά για να μεταφέρει όλα τα Δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, σ’ ένα κτήριο, που πιο μπροστά, το έχουν απορρίψει για τημεταστέγασή τους, τουλάχιστον τέσσερα Υπουργεία, για λόγους που άπτονται της στατικότητάς του, των διαφόρων μείζονων πολεοδομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει, χωρίς την απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη και κυρίως χωρίς να έχει ελεγχθεί η ύπαρξη αμιάντου, που ενδέχεται να περιέχεται στα υλικά κατασκευής του.

Αυτά έχουν καταγγελθεί, τουλάχιστον από το 2011, από τη μεριά των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων, που απέρριψαν τη μεταστέγασή τους εκεί, και που κανείς υπεύθυνος, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαψεύσει. Ταυτόχρονα, η δυσκολία πρόσβασης προς το κτήριο αυτό, που θαέχουν τις ώρες αιχμής, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επισκέπτες δημιουργούν, ευλόγως, ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από αυτή τη φερόμενη εσπευσμένη απόφαση μεταστέγασης των «ακατάλληλων» Δικαστηρίων, για τη δημιουργία ενός «Δικαστικού MALL».

Το Ε.Β.Ε.Π. και μαζί χιλιάδες πειραϊκές επιχειρήσεις έχουμε έννομο συμφέρον από τη μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά εκτός της πόλης μας και ως εκ τούτου, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα και δυνατότητα να προσβάλλουμε την Υπουργική Απόφαση, που αδικεί από κάθε άποψη, μια ολόκληρη πόλη.

Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση σας και γνωρίζοντας την αυστηρότητα των αποφάσεών σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε τη διαδικασία της απόφασης για μεταστέγαση των Δικαστηρίων, ιδιαίτερα μετά την πρόταση παραχώρησης διαθέσιμων δημοτικών κτηρίων και ως θεσμικός φορέας, επιθυμούμε το συντομότερο μία συνάντηση μαζί σας.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια