Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Φόρο θα πληρώσουν για πρώτη φορά το 2014 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από την τρόικα και παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής.

Οσοι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο ή οικόπεδο καθώς και κατοικία θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια εξαιρούνταν της φορολογίας (και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ), ενώ τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή οικισμού) εξαιρούνταν από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά φορολογούνταν με βάση τους συντελεστές του ΦΑΠ και εφόσον η ατομική περιουσία του ιδιοκτήτη ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ (αντικειμενική αξία).

Στους «τυχερούς» συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μόνο κατοικίες μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας δεδομένου ότι θα καταβάλουν το 2014 στην εφορία μικρότερο φόρο σε σχέση με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

Ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από την περιοχή που βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα, από τη χρήση καθώς και αν υπάρχει κτίσμα εντός.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 3 στρεμμάτων το οποίο έχει ελάχιστη βασική αξία 0,30 ευρώ ανά τ.μ., απέχει πάνω από 800 μέτρα από τη θάλασσα, έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό και χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος θα πληρώσει στην εφορία το 2014 το ποσό των 4,32 ευρώ.

Αλλος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 50 στρεμμάτων, το οποίο έχει ελάχιστη βασική αξία 1,10 ευρώ/τ.μ., απέχει πάνω από 650 μέτρα από τη θάλασσα, έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και έχει δενδροκα λλιέργειες, θα πληρώσει στην εφορία το 2014 το ποσό των 405 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου έχει και κατοικία 100 τ.μ. (δευτέρου ορόφου) και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει συνολικά φόρο 1.567,8 (1.162,8 + 405 ) ευρώ. Σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.224 ευρώ. Ουσιαστικά, το επιπλέον ποσό που θα πληρώσει το 2014 προκύπτει από τη φορολόγηση για πρώτη φορά του αγροτεμαχίου.

http://www.ethemis.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια