Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Από την πλειοψηφία της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και κρατουμένων.
Το νέο σχέδιο νόμου, προβλέπει την δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ” οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.
Εάν όμως, ο κρατούμενος εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.
Από την σχετική ρύθμιση, εξαιρούνται κατάδικοι για ειδεχθή κακουργήματα ή για αδικήματα που πλήττουν τη δημόσια ασφάλεια ( μεγαλεμπορία ναρκωτικών, εσχάτη προδοσία, τρομοκρατία, παιδεραστία κλπ).
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου, ύστερα από την έντονη κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις, απαλείφοντας τη διάταξη για το Συμβούλιο Ασφαλείας και περιορίζοντας την προβλεπόμενη ποινή στους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλα αυτά, αρκετοί βουλευτές συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξεις κάνοντας λόγο για «ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας και της κινηματικής δράσης».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια