Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Το ερώτημα αν μπορούν να παραμείνουν ή όχι οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα στις αίθουσες των δικαστηρίων, δεν απαντήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε σχετική αίτηση ως απαράδεκτη. Έτσι, οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα παραμένουν στις δικαστικές αίθουσες.

Ειδικότερα, τρεις πολίτες, μεταξύ αυτών και μια δικηγόρος, όποιος η ίδια υποστηρίζει, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αφαιρεθούν όλες οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών και να ακυρωθεί η από 12 Ιανουαρίου 2010 απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, που προβλέπει την εικόνες στις δικαστικές αίθουσες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού εξέτασαν τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, απέρριψαν τη σχετική αίτηση ως απαράδεκτη, καθώς δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι οι προσφεύγοντες στο δικαστήριο δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλού ούτε έχει αποδειχθεί η ιδιότητα της δικηγόρου, την οποία επικαλείται η μια εκ των τριών που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε πάντως δεκτή την παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ υπέρ της απόφασης της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε ότι έχει ηθική έννομο συμφέρον. Ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά οι εικόνες τοποθετήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη μεταπαελευθερωτική περίοδο (1828-1833).

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια