Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, γενικών γραμματέων και παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων. Κατά την παρουσίαση ο Γ. Σούρλας χαρακτήρισε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «έναν χάρτη με τον οποίο δίνεται έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχεται ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης».

Ως ένα δεσμευτικό πλαίσιο κανόνων και δράσεων που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του Δημοσίου χαρακτήρισε το σχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σημείωσε δε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές που υπερβαίνουν κατά 38% τον προβλεπόμενο αριθμό κρατουμένων εκ των οποιων το 65% είναι αλλοδαποί.

Ο Γ. Σούρλας υποστήριξε ότι προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου αποτελεί “η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας» επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι “σήμερα όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο.”

Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, τόνισε ότι η εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών, όρων λειτουργίας και κριτηρίων λήψεως αποφάσεων στη δημόσια ζωή μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο της διαφθοράς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια