Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ


Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται το Μάρτιο και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται το Μάιο
Άλλη μια εργασιακή διέξοδο έχουν αποκτήσει οι πτυχιούχοι της νομικής καθώς για να διεκδικήσει κάποιος μια θέση δικαστικού επιμελητή θα πρέπει να είναι πτυχιούχος νομικής σχολής και να έχει συμπληρώσει άσκηση 6 μηνών σε δικαστικό επιμελητή.

Οι αλλαγές αυτές ήρθαν με το νόμο 4072/2012 καθώς κατά το παρελθόν θέση δικαστικού επιμελητή μπορούσαν να διεκδικήσουν και οι απόφοιτοι λυκείου.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι δικαστικοί επιμελητές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους η πολιτεία αναθέτει ένα έργο όπως η εκτέλεση των αποφάσεων και εν γένει των εκτελεστών εγγράφων και την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων (επιδόσεων και κοινοποιήσεων) και παντός άλλου καθήκοντος που τους ανατίθεται με νόμο.

Ο δικαστικός επιμελητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενεργεί ως όργανο της πολιτείας και στην περίπτωση αυτή είναι υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα.

Ο δικαστικός επιμελητής δικαιούται, εξάλλου, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όταν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, να ζητάει τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξεως Αρχής, η οποία υποχρεούται να τον συνδράμει αμέσως, χωρίς να παρεμβαίνει στα καθήκοντά του.

Για να εργαστεί κάποιος ως δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να εξεταστεί γραπτώς στα μαθήματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω, ενώ για να χαρακτηριστεί «επιτυχών» είναι απαραίτητο να επιτύχει γενικό βαθμό τουλάχιστον 5.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να είναι πτυχιούχος της νομικής υποψήφιος θα πρέπει να έχει ηλικία από 22 έως και 40 ετών. Δηλαδή για το νέο διαγωνισμό μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις οι γεννηθέντες των ετών 1992 έως και 1974.

Εξεταζόμενα μαθήματα

1. Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών και Πολιτική Δικονομία.

2. Ποινικό Κώδικα και Ποινική Δικονομία.

3. Αστικό Κώδικα και Εμπορικό Δίκαιο.

Πότε διεξάγεται ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται το Μάρτιο κάθε έτους και διενεργείται το Μάιο. Στην προκήρυξη εκτός από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται η ημερομηνία, η ώρα ενάρξεως και η διάρκεια του διαγωνισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν την προηγούμενη προκήρυξη του έτους 2013 έως ότου εκδοθεί η προκήρυξη του 2014 μέσα στο Μάρτιο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια