Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ



Συνταγματικά προβλήματα διαπίστωσε σχεδόν ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την εφαρμογή της περικοπής των αποδοχών των ενστόλων, όλων των σωμάτων, κατ’ εφαρμογή του μνημονίου. Η έκταση της αντισυνταγματικότητας θα καθοριστεί με τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο οπότε και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση στην οποία αυτές προβλέπονται.

Ενώσεις όλων των σωμάτων ενστόλων είχαν καταθέσει στις αρχές του 2013 προσφυγές στο ΣτΕ κατά του μνημονίου και της αναδρομικής επιστροφής των αποδοχών τους η οποία ίσχυσε από την 1η Αυγούστου 2012. Στη σχετική προσφυγή είχε υποστηριχθεί ότι με τις συγκεκριμένες περικοπές των αποδοχών τους, υφίστανται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, καθώς αυτές υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές, υποστηρίζοντας έτσι ότι η παραβίαση αφορά το άρθρο 25 του Συντάγματος στο οποίο προβλέπεται ότι η εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλει ισομερή κατανομή των βαρών για όλους τους πολίτες.

Επίσης, οι ένστολοι υποστηρίζουν ότι η παραβίαση αφορά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια