Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ



Σε μείωση «εξπρές» - και όχι σε βάθος... τριετίας- των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση βάζοντας, κατά προτεραιότητα, στο τραπέζι την κατάργηση των εισφορών υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ) που επιβαρύνουν, με μηνιαία παρακράτηση 2% επί του μισθού, όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και χρηματοδοτούν την καταβολή, κάθε χρόνο, σε περίπου 150.000 μισθωτούς ενός «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος (επιπλέον της σχετικής γενικής παροχής η οποία ισχύει για όλους).

Η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του ΔΛΟΕΜ (ύψους 1% για τον εργοδότη και 1% για τον εργαζόμενο) περιλαμβάνεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΗτΣ», στο σχέδιο το οποίο διαπραγματεύονται με την τρόικα τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως ένα «γενναίο βήμα» για την ταχύτερη μείωση των εισφορών που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου και, ταυτόχρονα, να περιορίσει το χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων!

Με βάση τα οικονομετρικά υποδείγματα που έχουν «τρέξει» τα δύο υπουργεία, η κατάργηση των σχετικών εισφορών, θα αυξήσει, εν μέσω της κρίσης, τους μισθούς των εργαζομένων (+12 ευρώ τον μήνα θα είναι το «όφελος» για μισθό 1.200 ευρώ) και τα έσοδα από φόρους επί των μισθών (και των κερδών για τις επιχειρήσεις) και εισφορές στα Ταμεία (προσλήψεις νέων εργαζομένων) μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό.


• «Μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει στην πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα», είναι η πρόβλεψη που κάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης θεωρώντας δεδομένη τη θετική αντανάκλαση που θα έχει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας.

ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ


Η κατάργηση της εισφοράς του ΔΛΟΕΜ εντάχθηκε στο σχέδιο, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν επηρεάζει τα έσοδα στον κλάδο των συντάξεων (όπου υπάρχει πρόβλημα) ενώ διπλο-καλύπτει όσους εισπράττουν, μέσω της γενικής ρύθμισης που ήδη ισχύει, οικογενειακό επίδομα (ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, 40 ? 180 ευρώ το μήνα + 60 ευρώ κάθε μήνα, για κάθε επιπλέον παιδί πάνω από τα 4). Η συγκεκριμένη εισφορά επιβλήθηκε το... 1958 και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τα επιδόματα του ΔΛΟΕΜ (από 8,22 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για το δεύτερο, 55,47 ευρώ για το τρίτο κ.ο.κ) για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 ετών αν σπουδάζουν:


• Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
• Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και
• Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α' και β΄ βαθμού.

Για το 2014 ο ΟΑΕΔ έχει προϋπολογίσει να διαθέσει επιδόματα ύψους 116 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ, καθώς η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η επικράτηση των ατομικών έχει αυξήσει τον αριθμό των «δικαιούχων».

http://www.taxheaven.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια