Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΠΩΣ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ποιοί εταίροι δικηγορικών εταιριών που τηρούν απλογραφικά βιβλία δικαιούνται να συμμετέχουν στην διανομή

Σχετική εγκύκλιος του Υπ.Οικ. αναφέρει σχετικά με το θέμα:

ΘΕΜΑ: Η διανομή των κερδών δικηγορικής εταιρείας που τηρεί απλογραφικά βιβλία, γίνεται στους εταίρους που βρίσκονται στη σύνθεσή της κατά την 31.12 εκάστου έτους.

Σχετικο: το υπ άριθμ. 1044112/1420/11.3.2014

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Το φορολογικό καθεστώς των δικηγορικών εταιρειών διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 21-29 του ν. 4172/2013.

2. Τα καθαρά κέρδη των δικηγορικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ., φορολογούνται με συντελεστή 26% και 33% κλιμακωτά στο όνομα του νομικού προσώπου και διανέμονται στους εταίρους της δικηγορικής εταιρείας με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 762 του Αστικού Κώδικα περί «Διανομής κερδών και ζημιών», σε περίπτωση εταιρείας με διάρκεια μακρότερη από ένα έτος ο λογαριασμός κλείνεται και τα κέρδη μοιράζονται στο τέλος κάθε έτους, εφόσον δεν προκύπτει κάτι άλλο από την εταιρική σύμβαση.

4. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τον υπολογισμό του εισοδήματος των εταίρων από τα κέρδη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε εταιρεία που τηρεί απλογραφικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ., λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εταίροι που υπάρχουν κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου με την εταιρική ιδιότητα και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην εταιρεία κατά το χρόνο αυτό, ανεξάρτητα αν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα πρόσωπα των εταίρων, στα ποσοστά ή στην ιδιότητά τους. (Σχετική η 1028894/310/Α0012/ΠΟΛ.1071/24.2.1993 εγκύκλιος, του Υπουργείου Οικονομικών). Συνεπώς οι αποχωρούντες εταίροι που δεν είναι στη σύνθεση των εταίρων στις 31.12., (τέλος διαχειριστικής περιόδου), φορολογικά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των κερδών ανά εταίρο.


http://www.taxheaven.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια