Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΠΑΦΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ



Σε συνέχεια αναφορών και ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από φορείς, σχολεία και εφήβους, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε τον Ιούνιο του 2013 στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών έγγραφο, με το οποίο τεκμηριώνεται το δικαίωμα του ανηλίκου να απευθύνεται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας ακόμη και χωρίς τη συνοδεία ή/και τη συναίνεση των κηδεμόνων του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ αξιοποιούν ήδη το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο προωθήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας τάχθηκε υπέρ της σύνταξης και υποστήριξης ενός πλαισίου υποδοχής και αξιολόγησης των αιτημάτων ανηλίκων, από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας / πρόνοιας. Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ίδιου υπουργείου ζήτησε κατευθυντήριες οδηγίες από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μέχρι σήμερα αντιδράσει στο παραπάνω έγγραφο της Αρχής.
Συνοδευτικά Αρχεία
1. Σύνοψη Διαμεσολάβησης - 51 KB
2. Έγγραφο Συνηγόρου του Πολίτη προς συναρμόδια υπουργεία - 120 KB
3. Έγγραφο Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές – υπουργείο Υγείας - 354 KB

http://www.synigoros.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια