Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ


Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, στο στάδιο της δημιουργίας βρίσκεται ο νέος, Ενιαίος Κώδικας για την εργατική νομοθεσία, μετά τις αλλαγές που έγιναν και με βάση όσα εξακολουθούν να ισχύουν για τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα επιδόματα και τα ειδικά ωράρια ανά κλάδο.

Ο Υπουργός εξήγγειλε τη «δραστική απλοποίηση - κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας»,διευκρινίζοντας ότι με την κωδικοποίηση αυτή δεν θα επιχειρηθεί «καμία έκπτωση στην προστασία της εργασίας» - όπως φοβούνται τα συνδικάτα -, αλλά θα αποτυπωθούν «απλοί και καθαροί κανόνες που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος συμμόρφωσης για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις».

Οι αλλαγές που έχουν νομοθετηθεί, χαρακτηρίστηκαν από τον Υπουργό ως «αυτονόητες προσαρμογές και διορθώσεις χρόνιων στρεβλώσεων», οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη μείωση των διοικητικών βαρών με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται:

• Η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού που «εξασφαλίζει τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, αφήνοντας τους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».
• Η δυνατότητα οργάνωσης του χρόνου εργασίας «με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα».
• Η διεύρυνση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης στα μέσα κοινοτικά επίπεδα.
• Η μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), δηλαδή της διαφοράς μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, που αποτελεί αντικίνητρο για προσλήψεις.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια