Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

YΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ


Την εγκύκλιο του Eισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, επικαλείται ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη τουΕισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του, ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα.

Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι «από την εφαρμογή του νόμου 3943/2011 έχουμε μπαράζ αυτόφωρων συλλήψεων οφειλετών του Δημοσίου, καθώς ουσιαστικά το αδίκημα χαρακτηρίστηκε διαρκές» και επειδή «καθιερώνεται η αντικειμενική ευθύνη των οφειλετών ανεξαρτήτως δόλου ή πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής».
Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ έχει επισημάνει ότι «σύσσωμος ο νομικός κόσμος έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη πρακτική ως ευθέως παραβιάζουσα το Σύνταγμα» και ότι «ήδη αρκετά δικαστήρια, με πιο πρόσφατο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, κρίνουν αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψη”.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια