Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ


Δυνατότητα αναβίωσης του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαδικασία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για εργαζόμενους και εργοδότες καθώς και άρση των εμποδίων για την προσφυγή της ΓΣΕΕ σε διεθνή δικαστήρια, προσφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της, η οποία είχε ληφθεί πριν από ένα χρόνο, επί προεδρίας στο ΣτΕ του πρώην προέδρου κ. Κ. Μενουδάκου και χθες, απλώς, δημοσιεύτηκε. Κατ’ αρχάς η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφασή της (αρ. 2307/2014) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η ΓΣΕΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 3, παράγραφοι 1,2 και 4 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 που είχε κυρωθεί από τη Βουλή στο πλαίσιο του 2ου αναθεωρημένου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής για σωματεία και εργοδότες, ενώ καθιερώθηκε το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία να γίνεται αποκλειστικά μόνο με κοινή συμφωνία των μερών. Επίσης με την ίδια ΠΥΣ η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιορισθεί αποκλειστικά σε μισθολογικά θέματα και ειδικότερα σε θέματα που αφορούσαν μόνο τη ρύθμιση του βασικού μισθού ή του βασικού ημερομισθίου και με απαγόρευση ρύθμισης οποιουδήποτε άλλου θέματος. Στο ίδιο πλαίσιο όσες εκκρεμείς προσφυγές στον ΟΜΕΔ είχαν κατατεθεί μονομερώς ετέθησαν στο αρχείο, ενώ εάν είχαν κατατεθεί με κοινή συμφωνία κρίνονταν βάσει των ρυθμίσεων της ΠΥΣ 2/2012. Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «επιβάλλεται από το Σύνταγμα στον νομοθέτη να προβλέπει και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία έστω και από το ένα μέρος, ώστε να μη παραμένει αρρύθμιστο σημαντικό μέρος της συλλογικής διαφοράς με τους εντεύθεν κινδύνους, με βλάβη της κοινωνικής ειρήνης και την επάνοδο στο ρυθμιστικό πεδίο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη σύναψη των οποίων βρίσκεται κατά κανόνα σε πλεονεκτική θέση η εργοδοτική πλευρά».

Ολες οι άλλες ρυθμίσεις, πλην διαιτησίας, κρίνονται συνταγματικές με το σκεπτικό ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αφού εκτιμήθηκαν οι ιδιαίτερα δυσμενείς δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες και οι αντίστοιχες ανάγκες της χώρας. Οι ρυθμίσεις, που δεν θίγονται από την απόφαση του ΣτΕ, αφορούν τον περιορισμό της διάρκειας ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους, τον περιορισμό των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση των ρητρών που είχαν ως συνέπεια να δημιουργείται καθεστώς οιονεί μονιμότητας για το προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων.

Επίσης δεν πλήττονται οι διατάξεις για τις μειώσεις στους κατώτερους μισθούς για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει στο μεταξύ ψηφιστεί νεότερος νόμος που ρύθμισε με διαφορετικό τρόπο τα θέματα αυτά από τη νομοθεσία που απασχόλησε την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ «ρωγμή στη λογική των μνημονίων». Διευκρινίζει δε ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα με τη συνδρομή Ελλήνων νομικών και σε συνεργασία με νομικούς της διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια